Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.07.2023 09:30

Divín chce obnoviť rekreačnú zónu pri Ružinej, súkromník buduje pieskovú pláž


Priehrada Ružiná.


Obec Divín v okrese Lučenec pripravuje obnovu rekreačného strediska pri vodnej nádrži Ružiná, v rámci ktorej počíta s vybudovaním turistickej infraštruktúry i úpravou brehov.


Na ružínskej strane priehrady zas súkromný poskytovateľ služieb v cestovnom ruchu stavia nové ubytovacie kapacity, pri ktorých pribudne i piesková pláž.

Obec Divín, ktorá je vlastníkom viacerých pozemkov pri brehoch Ružinej, aktuálne pracuje na projektovej príprave na obnovu tamojšieho rekreačného strediska. "V rámci udržateľného mestského rozvoja Lučenec sme získali príspevok na prípravu projektových dokumentácií a následne máme perspektívu získať aj financie na rozvoj cestovného ruchu," uviedol starosta obce Ján Sivok.

Projektové dokumentácie budú podľa starostu riešiť novú infraštruktúru pre turistov, kanalizáciu, elektrické rozvody, stravovacie zariadenia, parkovacie plochy, prístupovú komunikáciu či požičovňu bicyklov. Zámerom obce je po dohode s vodohospodármi zrevitalizovať aj brehy a prístupy do vody. Na projektovú prípravu získala obec príspevok vo výške 12 000 eur, ďalších približne 20 000 eur plánujú na tento účel vyčleniť z vlastného rozpočtu.

Do rozvoja cestovného ruchu pri vodnej nádrži momentálne smerujú aj súkromné investície. Na ružínskej strane priehrady sú aktuálne vo výstavbe nové ubytovacie kapacity. Ako uviedol rekreačný rezort MomoLand, pri brehu pribudne päť glampingových stanov a päť mobilných domov s celkovou kapacitou pre približne 30 hostí.

"Ak nám to počasie dovolí, určite to bude tento rok dokončené, na tých 85 percent sme už hotoví," uviedla vedúca rezortu Renáta Kelemenová s tým, že na brehu vybudujú i novú pieskovú pláž. MomoLand už v súčasnosti návštevníkom ponúka ubytovanie v chatových apartmánoch s kapacitou pre vyše 90 ľudí, zameriava sa i na organizáciu letných táborov, rodinných či firemných podujatí.

Vodná nádrž Ružiná bola postavená medzi rokmi 1969 a 1973 na účely protipovodňovej ochrany, priehrada tiež slúži na rekreáciu a rybárstvo. V roku 2019 bola nádrž z dôvodu rekonštrukcie vypustená, s jej opätovným napúšťaním sa začalo v lete 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2017
Na projekty oživenia okolia Dunaja poputuje vyše 55 000 eur
Na podporu projektov na kultivovanie a oživenie prostredia Dunaja a Malého Dunaja poputuje z Dunajského fondu vyše 55 000 eur. Peniaze v rámci druhej grantovej výzvy získalo osem projektov neziskových organizácií. Podporené budú aktivity od Bratislavy až po Komárno.
viac
26.05.2017
Návrhy 3D modelu Prešova sú na svete
Návrhy 3D modelov centra Prešova môžu zhodnotiť aj občania. V budove na Jarkovej ulici budú vystavené do konca mesiaca máj.
viac
02.12.2019
Aktéri cestovného ruchu diskutovali o jeho rozvoji na hornom Zemplíne
Na konferencii, ktorú na túto tému pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) v závere tohto týždňa na Domaši, sa zúčastnilo vyše 60 ľudí.
viac
04.03.2022
Koncept Jahodové mesto má zvýšiť atraktivitu mesta
Koncept Jahodové mesto, ktorý vo štvrtok v Prešove predstavili jeho autori, má zvýšiť atraktivitu tretieho najväčšieho mesta na Slovensku. Jeho úlohou je strategicky prepojiť kultúrne inštitúcie, podniky, gastroprevádzky a prispieť tak k rozvoju cestovného ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %