Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.10.2019 02:10

Európske krajiny spolupracujú na #Prevenciaobchodovaniasludmi


Ilustračný výrez plagátu


Európska sieť pre prevenciu kriminality (EUCPN) a európske krajiny zahájili 17. októbra 2019 spoločnú preventívnu kampaň zameranú na obchodovanie s ľuďmi.


Kampaň upozorňuje občanov na to, že sa môžu stať obeťou obchodovania s ľuďmi, že EÚ im poskytuje širokú škálu práv a tiež informuje o miestach, kde môžu nájsť pomoc, ochranu a informácie.

Obchodovanie s ľuďmi je trestný čin, s ktorým bojujú krajiny rôznymi spôsobmi. Ide o trestný čin bez hraníc, a to je dôvod, prečo európske krajiny združené v EUCPN a EUROPOL-e spojili sily a zapojili sa do tejto iniciatívnej kampane. Celá aktivita je navrhnutá tak, aby zahrnula aj potenciálne obete.

Preventívna kampaň financovaná Fondom pre vnútornú bezpečnosť má za cieľ varovať obete a potenciálne obete, že môžu byť alebo sa môžu stať obeťou obchodovania s ľuďmi a informovať o tom, kde môžu nájsť pomoc, ochranu a informácie. Zároveň kampaň informuje o tom, že obete majú práva, ktoré si môžu uplatňovať v každom štáte EÚ: právo na asistenciu a podporu, právo na ochranu, ľudské a pracovné práva, právo na pobyt a reintegráciu.

Súčasťou kampane sú taktiež podporné propagačné materiály ako plagát, nálepky a video. Do tejto kampane sa spoločne zapojili Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Estónsko, Fínsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Island, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxemburg, Maďarsko, Malta, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Slovinsko, Španielsko, Rakúsko a Slovenská republika. Uvedené štáty budú v najbližších mesiacoch podporovať kampaň a na rôznych verejných miestach zdieľať jednotlivé výstupy.

Slovenská republika prostredníctvom svojho zástupcu, ktorého funkcia je zriadená pri Rade vlády SR pre prevenciu kriminality, šíri kampaň za účelom informovania o právach obetí obchodovania s ľuďmi. Aj tento rok evidujeme viac ako dvadsaťdva slovenských obetí, z ktorých viac ako polovica bola vykorisťovaná na Slovensku. Medzi vykorisťované obete patria aj mladistvé osoby, a preto v tejto súvislosti odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR počas celého roka organizuje prednášky, akcie (Červený autobus) a zážitkové workshopy (https://prevenciakriminality.sk/clanok/1-obchodovanie-s-ludmi/109-s-netypickym-tovarom-vo-vyklade-sme-zavitali-aj-na-vychodne-slovensko) pre študentov základných a stredných škôl.

 Viac informácií nájdete na: www.prevenciakriminality.sk, http://www.novodobiotroci.sk/ a na www.eucpn.org. Od novembra sa budú môcť ľudia k tejto problematike informovať osobne na Informačných kanceláriách pre obete trestných činov v každom krajskom meste (https://prevenciakriminality.sk/p/pomoc-obetiam).

Autor: (mv sr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Obce môžu dostať dotáciu až do výšky 66 000 eur
Obce na Slovensku môžu tento rok dostať na financovanie projektov v súvislosti s prevenciou kriminality dotáciu vo výške až 66 000 eur.
viac
29.04.2019
Vo Fiľakove pribudlo desať nových kamier
Samospráva začiatkom tohto roka úspešne uskutočnila projekt z výzvy Ministerstva vnútra SR na prevenciu kriminality pre rok 2018.
viac
21.10.2020
Obchodovanie s ľuďmi - nezatváraj pred tým oči!
Obchodovanie s ľuďmi je celosvetový problém, Slovensko nevynímajúc. Ministerstvo vnútra SR pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý každoročne pripadá na 18. októbra, organizuje množstvo seminárov, prednášok a osvetových podujatí.
viac
22.07.2021
Africký mor ošípaných ohrozuje aj Slovensko
Prevencia, detekcia a hlásenie prípadov sú pre potlačenie ochorenia kľúčové.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %