Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.06.2018 08:52

Financovanie triedeného zberu odpadov z obalov sa upraví


Ilustračná snímka, zdroj: odpady.sk


Financovanie triedeného zberu niektorých odpadov z obalov sa upraví. Národná rada (NR) SR totiž 108 hlasmi schválila novelu zákona o odpadoch z dielne poslancov Mosta-Híd Petra Antala a Petra Kresáka.


Právna norma má odstrániť nedostatok zákona týkajúci sa financovania triedeného zberu odpadov z obalov, ktoré sú súčasťou triedených zložiek komunálneho odpadu. Navrhovatelia chcú novelou "jednoznačne určiť okruh povinných subjektov, t. j. výrobcov obalov, ktorí sú povinní financovať triedený zber odpadov z obalov, ktoré sú súčasťou triedených zložiek komunálneho odpadu".      

Vzhľadom na zmeny týkajúce sa financovania triedeného zberu odpadov z týchto obalov je podľa poslancov potrebné vyňať organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly z povinnosti zabezpečiť oddelené financovanie zberu.      

"To znamená, že finančné prostriedky pochádzajúce z tzv. priemyselných obalov je možné použiť na krytie nákladov určených na nakladanie s odpadom z obalov pochádzajúcich z komunálnej sféry," píšu poslanci v návrhu.      

Z povinnosti zabezpečiť oddelené financovanie sa vyníma aj organizácia zodpovednosti výrobcov pre batérie a akumulátory a tretie osoby.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
V mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu
V centrálnej zóne myjavskej mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu. Doterajšie kontajnery nahradili od začiatku roka plastové vrecia.
viac
16.07.2022
Dampovanie cien ničí triedený zber a recykláciu odpadu
Niektoré OZV podliezajú vlastné recyklačné poplatky s cieľom prebrať výrobcov od konkurencie. Potom nemajú peniaze na financovanie triedeného zberu a recyklácie! Triedený zber a recykláciu odpadu financujú na Slovensku výrobcovia cez organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV).
viac
11.03.2023
Vláda schválila systémovú zmenu financovania dobrovoľných hasičských zborov obcí
Vláda na ostatnom rokovaní schválila návrh novely zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi, ktorý predložil minister vnútra SR Roman Mikulec.
viac
25.07.2023
Nový systém zberu odpadu z rodinných domov odštartuje v auguste
Na území mesta Banská Bystrica sa od augusta začne s vývozom triedeného zberu komunálneho odpadu v individuálnej bytovej výstavbe (IBV).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %