Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
08.07.2020 03:45

Humenné bude mať svoj mládežnícky parlament, profitovať budú obe strany


Snímka zdroj: (nasehumenne.sk).


Mesto Humenné bude mať od septembra nový poradný orgán z radov mládeže. Mestský mládežnícky parlament, ktorého zriadenie a štatút schválili mestskí poslanci na svojom zasadnutí 29. júna, má podľa slov iniciátora projektu Martina Ruščanského pomôcť mestu i mládeži.


K iniciovaniu vzniku mestského mládežníckeho parlamentu podnietila Ruščanského novela zákona o podpore práce s mládežou, platná od začiatku roka 2020, ktorá mládežnícke parlamenty ako poradné orgány mestských samospráv ukotvila. „Prax zo Slovenska aj zahraničia hovorí o tom, že keď mladý človek participuje na veciach verejných, keď sa zaujíma o dianie vo svojom meste, keď 'dobrovoľníči', má lepšie predpoklady na vstup do vysokoškolského štúdia alebo do zamestnania, má komunikačné zručnosti, lepšie kriticky myslí,” vysvetlil Ruščanský, ktorý je ako mestský poslanec predsedom komisie mládeže a tretieho sektora pri mestskom zastupiteľstve a zároveň predsedom Národného mládežníckeho parlamentu. Samospráva, naopak, bude mať podľa jeho slov v členoch Mládežníckeho parlamentu mesta Humenné okrem iného i personálne zdroje na pomoc pri organizovaní kultúrno-spoločenských podujatí či pri verejnoprospešných aktivitách.

Počet členov humenského mládežníckeho parlamentu stanovený na 24 nebude podľa Ruščanského problém naplniť. „Už keď sme pred šiestimi rokmi robili neformálny mládežnícky parlament, v prvom kole sa nám prihlásilo 30 ľudí, a to sme neboli poradný orgán mesta, len sme fungovali ako občianske združenie,” povedal s tým, že vzhľadom na oficiálny štatút poradného orgánu mesta predpokladá, že o vstup do mládežníckeho parlamentu budú mať záujem nielen zástupcovia stredných škôl z radov študentov, ale i členovia občianskych združení, aktívni mladí ľudia či dobrovoľníci.

O členstvo v humenskom mestskom mládežníckom parlamente sa môžu uchádzať mladí ľudia do 30 rokov, ktorí v meste študujú alebo v ňom majú trvalý pobyt. O jeho konečnom zložení bude rozhodovať komisia mládeže a tretieho sektora. Funkčné obdobie takto vytvoreného mládežníckeho parlamentu bude od septembra do augusta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
V Petržalke by mohol v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke by mohol pôsobiť mládežnícky parlament. Fungovať by mal ako poradný a iniciatívny orgán starostu a miestneho zastupiteľstva.
viac
29.09.2020
Mestský skatepark museli pre poškodenie uzavrieť
Skateparkové ihrisko pri športovej hale v Humennom muselo mesto v piatok (25. 9.) oplotiť so zákazom vstupu.
viac
26.11.2020
V Petržalke sa pomaly kreuje nový mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke sa už kreuje nový mládežnícky parlament. Jeho členovia boli vybratí spomedzi 40 uchádzačov, momentálne pokračujú prípravy na prvé spoločné on-line stretnutia.
viac
03.07.2023
Poslanci schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu
Poslanci mesta Lučenec na stredajšom (28. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu. Úlohou parlamentu zloženého zo študentov a mládeže bude predkladať návrhy, prijímať stanoviská a odporúčania orgánom mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %