Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
11.05.2020 07:30

Humenné investuje do cyklochodníkov, vzniknúť má aj promenáda


Snímka zdroj: (humenne.sk).


Mesto Humenné začína s realizáciou rekonštrukcie cyklochodníka v úseku od Sninského železničného mosta po prečerpávaciu stanicu technologickej vody v lokalite pri Laborci.


Vynovený bude aj úsek cyklochodníka od mosta po zimný štadión. Radnica o odovzdaní stavenísk informuje na svojej webovej stránke. Celková cena za oba úseky je 164 000 eur s DPH. Hotové majú byť v septembri.

Pri Laborci zrekonštruujú úsek dlhý 1,1 kilometra, oprava bude pozostávať z vybúrania jestvujúcich poškodených obrubníkov a povrchu terajšieho chodníka. „Uložia sa nové obrubníky, vyspraví sa podkladná vrstva a uloží sa nová asfaltobetónová v hrúbke štyri centimetre. Chodník sa rozšíri na 3,2 metra,” vysvetlil Marián Šalata z odboru územného plánovania, výstavby, životného prostredia, dopravy a zelene. Pribudnúť by malo tiež 22 nových lavičiek, 20 odpadkových košov, dva stojany na bicykle a dopravné značky pre peších a cyklistov. „Uložia sa aj takzvané chráničky do zeme pre výmenu elektrických káblov verejného osvetlenia,” doplnil.

Mesto súčasne odovzdalo stavenisko aj na predĺženie cyklochodníka od Južného námestia popod most po zimný štadión v dĺžke 320 metrov. „Vybudujú sa úplne nové podkladné vrstvy, obrubníky a dve asfaltové vrstvy (nosná a vrchná). Šírka cyklochodníka bude 3,3 metra. Súčasťou bude aj 12 stožiarov nového verejného osvetlenia, šesť lavičiek, tri odpadkové koše a jeden stojan na bicykle,” spresnil Šalata.

Podľa primátora Miloša Merička približne polovica nákladov bude hradená z rozpočtu mesta, zvyšná časť z projektu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). „Do verejného obstarávania sa zapojilo až jedenásť uchádzačov, podarilo sa nám znížiť pôvodnú cenu projektu o viac ako 50 000 eur,” povedal.

Stavebné práce budú po výstavbe nového úseku od Južného námestia  pokračovať rekonštrukciou už existujúceho chodníka po nábreží Laborca od Sninského mosta. „Mala by z toho vyrásť pekná rekreačná oblasť nielen pre športovcov, ale aj pre rodinné chvíľky. Ja tomu vravím malá promenáda. Bude to jeden komplex od Sninského mosta až k zimnému štadiónu,” ozrejmil primátor.

Prepojovací cyklochodník od prečerpávacej stanice technologickej vody po Južné námestie je podľa radnice aktuálne v procese verejného obstarávania uzavretia zmluvy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2016
V Košiciach vyrástol tretí zimný štadión
Nový zimný štadión Aréna Sršňov postavili na sídlisku Košického vládneho programu (KVP) v blízkosti Základnej školy Drábov. Vybudoval ho súkromný investor, ktorý si pozemky od mesta prenajal na 30 rokov.
viac
18.11.2020
Pri Šafárikovom námestí vznikol nový prestupný uzol MHD
Pri Šafárikovom námestí v Bratislave vznikol nový prestupný uzol MHD. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava s tým, že ide o ďalšie zlepšenie dopravy v centre hlavného mesta.
viac
30.12.2020
Končiaci sa rok bol pre Prešov podľa primátorky jedným z najnáročnejších
Jedným z najnáročnejších v jeho novodobej histórii bol pre mesto Prešov končiaci sa rok 2020. Skonštatovala to primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
viac
18.01.2021
V roku 2020 sa aj napriek pandémii Rožňava rozvíjala
Hoci bol vlaňajšok predovšetkým rokom ochorenia COVID-19, samospráva Rožňavy neprestala aj za podpory poslancov pokračovať v budovaní a rozvoji mesta. Uviedol to primátor Michal Domik v zhrnutí uplynulého roka na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %