Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
17.10.2022 11:40

Integrované bezpečnostné centrá plánujú v Košiciach, B. Bystrici a v Nitre


Na snímke tlačový brífing Ministerstva vnútra SR a mesta Košice pri príležitosti podpisu memoranda o spolupráci, ktoré sa stane základným dokumentom pri vybudovaní Integrovaného bezpečnostného centra (IBC) na sídlisku KVP 12. októbra 2022 v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr).


V Košiciach, Banskej Bystrici a v Nitre majú vzniknúť integrované bezpečnostné centrá (IBC). Dve z nich budú financované z plánu obnovy, skolaudované majú byť v roku 2026.


Vznik centra v Nitre bude závisieť od možností štátneho rozpočtu. Zámerom do budúcnosti je vybudovať IBC v každom kraji. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Pracovisko vytvorí vhodné prostredie pre hasičov, záchranárov, policajtov a zamestnancov v štátnej službe na rýchle reagovanie a adresné riešenia na krízové situácie rôzneho druhu. Dislokáciou pracovísk rôznych útvarov a zložiek integrovaného záchranného systému na úrovni kraja na jednom mieste sa zároveň vytvorí predpoklad pre dlhodobé úspory z rozsahu využívaním rovnakých priestorov a infraštruktúry," priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ministerstvo očakáva tiež vyššiu úroveň odolnosti a kvality služieb v tiesni pre občanov.

V pláne obnovy je na zámer vyčlenených vyše 31 miliónov eur bez DPH, ráta sa s vybudovaním dvoch IBC. Centrum v Nitre sa má financovať podľa možností čerpania finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu respektíve mimorozpočtových prostriedkov. Výška nákladov bude známa až po vypracovaní projektovej dokumentácie.

Vypracovanie projektovej dokumentácie a získanie stavebného povolenia pre IBC v Košiciach a Banskej Bystrici je plánované do konca roka 2023 a kolaudácia v druhom štvrťroku 2026, v súlade s harmonogramom systému implementácie plánu obnovy.

Mesto Košice a MV SR tento týždeň podpísali Memorandum o spolupráci pri realizácii projektu vybudovania nového integrovaného bezpečnostného centra. Nitrianski poslanci zároveň na svojom októbrovom rokovaní rozhodli o predaji pozemku pod budúcim integrovaným bezpečnostným centrom.

V súčasnosti funguje v budovách okresných úradov v sídle kraja osem koordinačných stredísk integrovaného záchranného systému spolu s operačnými strediskami Hasičského a záchranného zboru a Záchrannej zdravotnej služby. "Cieľom výstavby IBC v Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre je ich presun do samostatných budov s ohľadom na ich unifikáciu a priestorové potreby, ktoré sú väčšie ako okresné úrady dokážu zabezpečiť," vysvetlil rezort.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2019
Healthy run 2019 štartuje už túto nedeľu 19. 5. v Banskej Bystrici
Tri slovenské mestá opäť symbolicky prepojí beh za zdravie. Zdravotníci v Bratislave, Banskej Bystrici aj v Košiciach sú pripravení priniesť širokej verejnosti základné informácie o ich zdravotnom stave priamo na športoviskách.
viac
02.11.2020
Pracoviská MV SR sú od pondelka 2. novembra opäť prístupné verejnosti
Ministerstvo vnútra po niekoľkých dňoch otvára svoje kontaktné pracoviská.
viac
20.11.2020
Mesto získalo ocenenie Senior Friendly
Mesto Nitra sa pripojilo k samosprávam, ktoré boli ocenené za pomoc a starostlivosť preukazovanú seniorom. Najvyššie ocenenie, ktorým je plaketa Senior Friendly, získali okrem Nitry aj mestá Banská Bystrica a Prešov.
viac
21.11.2023
Krajské centrá práce s mládežou SPACE získali prestížne ocenenie
Pozornosti odbornej poroty neunikol projekt centier práce s mládežou SPACE, ktorý Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry spustil pred vyše rokom. Odmenili ho ocenením Národná cena kariérového poradenstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %