Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.01.2023 03:20

J. Budaj: V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov


Ilustračná snímka.


Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. V TASR TV to deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.


Pripomenul, že zmyslom reformy nebolo len prevedenie štátnych pozemkov v parkoch do správy ochranárov, ale aj podpora prírode blízkeho tradičného hospodárenia či mäkkej turistiky.

"Finančne ho chceme kryť predovšetkým zo zdrojov Európskej únie. Bolo podaných množstvo projektov pre každý národný park," skonštatoval. Zároveň podľa neho pokračuje projekt zonácie parkov. "Nechceme ju robiť v neprospech súkromných vlastníkov, pripravujeme aj model komerčného využívania lesa," uviedol Budaj.

Národné parky sa teraz podľa neho pripravujú viac plniť rolu nie lesnícku, ale ochranársku a turistickú. "Drevo sa bude do istej miery ťažiť aj naďalej, ale v istých územiach musíme zachovávať bezzásahovosť. Miznú nám pramene. Najväčšia strata, ktorú spôsobovalo prílišné spriemyselnenie lesov, nebola strata biomasy, ale strata vody," tvrdí Budaj.

Za úspech tohto volebného obdobia považuje zavedenie zálohovania plechoviek a plastových fliaš. Tie dnes podľa neho z prírody vynášajú aj ľudia, ktorí ich tam predtým odhadzovali. "Jazerá, ktoré sa na jar vždy filmovali, ako sú plné fliaš, už túto jar neboli také. A to ešte len nabiehal systém," povedal. Dodal, že práve vo vodných tokoch sa z fliaš uvoľňovali mikroplasty, ktoré sa potom dali objaviť dokonca v morských rybách.

Cieľ dosiahnuť recykláciu 90 percent obalov malo podľa neho Slovensko dosiahnuť do desiatich rokov, reálny je však už na budúci rok. Poukázal na to, že o slovenskom modeli zálohovania sa diskutuje vo viacerých štátoch Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
25.05.2021
Štátne lesy v národných parkoch by sa mali presunúť pod ochranárov
Štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Avizuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Informovalo o tom tlačové oddelenie envirorezortu.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %