Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.06.2021 01:30

J. Viskupič podal na GP SR trestné oznámenie na Čistý deň


Snímka zdroj: (tasr).


Trestné oznámenie na neziskovú organizáciu Čistý deň podal v piatok na Generálnej prokuratúre (GP) SR predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.


„Rozhodli sme sa za TTSK podať trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania subvenčného podvodu. Ide o záležitosť, ktorá trvá niekoľko rokov. Trnavská župa prenajímala, respektíve vypožičiavala, organizácii Čistý deň, nezisková organizácia, dve budovy. V júni 2018 rozhodlo Zastupiteľstvo TTSK, že ruší obe, aj prenájom, aj výpožičku,” uviedol Viskupič.

Ako priblížil, čo sa týka prenájmu jednej budovy, v čase, ktorý určilo zastupiteľstvo, bol tento záväzok z hľadiska Čistého dňa vyrovnaný a už sú v objekte poskytované sociálne služby. Samosprávny kraj budovu zrekonštruoval a toto zariadenie sa nazýva Centrum sociálnych služieb Galanta.

„Druhá budova bola právne vypožičaná a táto budova v jesennom termíne roku 2018 odovzdaná nebola. Samosprávny kraj preto dal žalobu na vypratanie tejto budovy a zo strany Čistého dňa prišla séria protižalôb. Dodnes túto budovu nevrátili,” priblížil Viskupič. Z pohľadu TTSK je užívaná v rozpore s vôľou vlastníka aj zastupiteľstva samosprávneho kraja.

„Podanie obsahuje nové nálezy. Je absolútne absurdné, právne neobhájiteľné a máme za to, že je to aj trestnoprávne chybné. Budovu, ktorú nezisková organizácia užíva, nadobudla z verejných zdrojov, prevádzkovala z verejných zdrojov, rekonštruovala z verejných zdrojov a na konci dňa sa snaží dokázať, že z verejných zdrojov má byť sumou vyše 370 000 eur od nich odkúpená,” dodal Viskupič.

„GP SR prijala dnes predmetné trestné oznámenie od podávateľa. Po oboznámení sa s ním bude postupovať zákonným postupom,” uviedla hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Koncom mája súd platobným rozkazom rozhodol, že Čistý deň má zaplatiť 83 000 eur TTSK za neoprávnené užívanie budovy v Galante-Hodoch od roku 2018.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2020
SK8: Vítame, že samosprávy majú aj alternatívne formy rokovania zastupiteľstva
Predseda združenia samosprávnych krajov – SK8 Jozef Viskupič víta, že snaha žúp, aby mohli rokovať aj prostredníctvom videohovoru, má už aj legislatívnu podobu.
viac
11.06.2020
Nová fakulta zdravotníckych vied bude sídliť v Piešťanoch
Trnavská župa poskytla Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave (UCM) priestory v bývalej budove Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch.
viac
01.10.2020
O problematike voľby kontrolórov musíme informovať
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s komplikáciami pri voľbe hlavných kontrolórov samospráv listom obrátil na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky, aj na parlamentný výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
13.05.2021
Spolupráca GP SR a ÚVO bude kľúčová pre dôslednú kontrolu míňania peňazí z EÚ
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa po prvý raz od nástupu do funkcie stretol s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie Miroslavom Hlivákom, aby prehodnotili doterajšiu spoluprácu a nastavili rámce pre obdobie, keď Slovensko dostane historický objem peňazí z európskych zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %