Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
06.11.2021 08:05

Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje novembrovou výzvou


Zatoč s odpadom


Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri je otázkou obsah smetného koša v domácnosti, najmä objem vyhodených obalov.


Osvetová kampaň Zatoč s odpadom postupne ukazuje, ako svojimi každodennými rozhodnutiami vieme ovplyvniť tvorbu a nakladanie s odpadmi. V októbri sa do výzvy zapojilo 114 ľudí, ktorí sa aktívne hlásili k znižovaniu množstva potravinového odpadu.

Inšpirujúcim príkladom môže byť nápad žiakov Strednej odbornej školy pedagogickej v Bratislave, ktorí sa zapojili do výzvy a vymysleli plán na obmedzenie plytvania jedlom v školskej jedálni. Ten neostal len na papieri, žiaci ho predložili vedeniu školy, ktoré na základe tohto návrhu zaviedlo viacero opatrení do praxe.

Iniciovať zmeny v našom okolí plánuje SAŽP aj novembrovou výzvou, ktorej cieľom je zamyslieť sa nad tým, čo máme v koši. Podľa štatistík každý občan vyprodukuje priemerne 435 kg komunálneho odpadu za rok (údaj z roku 2019), pričom toto číslo každoročne rastie. Zhruba polovicu jeho celkovej hmotnosti tvorí biologicky rozložiteľný odpad, ktorý môžeme „recyklovať“ aj sami.

Druhú polovicu tvorí z veľkej časti odpad z obalov. Tých na Slovensku za rok vyprodukujeme pol milióna ton. V niektorých oblastiach majú obaly svoje opodstatnenie, napr. kvôli hygienickým predpisom. Väčšinou však ich použitie súvisí s marketingom, keďže „obal predáva“. Každý spotrebiteľ pritom môže prispieť k zlepšeniu situácie a začať od seba. Návodom mu pritom môžu byť tieto rady, ktoré sprevádzajú aktuálnu novembrovú výzvu zameranú na obaly:

1. Vyskúšajte si aspoň mesiac žiť bezobalovo.

2. Urobte si zoznam potravín, drogérie či iných výrobkov, ktoré tento mesiac potrebujete nakúpiť.

3. Do zoznamu si napíšte EKO alternatívu, prípadne bezobalovú alternatívu, ktorú kúpite namiesto bežne kupovaných výrobkov (napríklad: čapovanú drogériu, strukoviny či cestoviny na váhu, plátenné vrecká atď).

Ďalšie užitočné tipy a rady k novembrovej výzve nájde verejnosť TU.

Účastník sa zapojením do kampane zaraďuje aj do súťaže o hodnotné ceny. Informácie o kampani Zatoč s odpadom a o postupe registrácie sú zverejnené TU.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2021
Tento školský rok zatočíme s odpadom
SAŽP - „Zatoč s odpadom“ je nový online projekt Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorý má prostredníctvom desiatich tematických aktivít prispieť k zlepšeniu osvety a informovanosti širokej, ale aj odbornej verejnosti ohľadom aktuálnej témy nakladania s odpadmi.
viac
03.11.2021
Kampaň SAŽP prichádza s treťou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov.
viac
07.11.2022
Novembrová výzva SAŽP sa zameriava na odpad z domácností, najmä obaly
Odpad z domácností a spôsoby jeho redukovania sú hlavnou témou novembrovej výzvy v kampani Zatoč s odpadom, ktorej autormi sú koordinátori envirovýchovy zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Informovala o tom Michaela Pšenáková, hovorkyňa agentúry.
viac
05.01.2023
V novom roku vyzýva SAŽP ľudí, aby si vytriedili šatník
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) sa v rámci novoročnej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom zameriava na aktuálne trendy v oblasti udržateľnej módy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %