Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.09.2022 02:25

Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje s novinkami aj tento školský rok


Ilustračná snímka.


Výchovno-vzdelávacia kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) pre žiakov, učiteľov a širokú verejnosť Zatoč s odpadom pokračuje s novinkami aj tento školský rok.


Prostredníctvom desiatich mesačných výziev budú mať deti aj dospelí možnosť v reálnom živote zmeniť svoje každodenné návyky pri nakladaní s odpadmi.

Ako informuje hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková, druhé kolo kampane prichádza s viacerými novinkami, samozrejmosťou je inovované znenie výziev. "Každá výzva má zároveň svojho odborného garanta, ktorý sa konkrétnej problematike dlhodobo venuje. Motiváciou k zapojeniu do kampane budú určite aj zaujímavé ceny, ktoré poskytnú garanti, SAŽP či Ministerstvo životného prostredia SR," uviedla.

Kampaň otvára septembrová výzva, ktorá sa odvíja od témy s názvom Systém verzus jednotlivec. Zameraná je na porovnanie vývoja spoločnosti z hľadiska tvorby a produkcie odpadov a na vysvetlenie pojmov lineárna a obehová ekonomika.

"Lineárna ekonomika rastu vychádza z falošnej viery v nevyčerpateľnosť zdrojov a neobmedzený rozmach ešte z čias priemyselnej revolúcie. V tomto ekonomickom režime bol odpad chcený a žiadaný," uviedla k najnovšej výzve Pšenáková.

"Naopak, obehový model ekonomiky je miliónmi rokov osvedčený prírodný spôsob hospodárenia, ktorý bude v najbližších desaťročiach našou stávkou na budúcnosť. Postupne rastie globálny tlak a úsilie o jeho etablovanie, príkladom je Nový akčný plán EÚ pre obehové hospodárstvo," uviedla.

Aktuálna výzva je zameraná aj na to, aby ľudia vymenili klasickú hubku na umývanie riadu za hubku z lufu, ktorú je možné svojpomocne dopestovať. "Hubka z lufu je veľmi hygienická, dlho vydrží a nakoniec skončí v komposte, z ktorého sa dopestuje nová," priblížila hovorkyňa SAŽP.

Odborným garantom septembrovej výzvy je Inštitút cirkulárnej ekonomiky. Do výzvy sa zapája prostredníctvom registrácie na stránke https://www.ewobox.sk/sazp/zatoc-s-odpadom. Vyhodnotenie prebieha na tejto stránke každý mesiac.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2020
ZMOS vyzýva na kontrolu Koordinačného centra a jeho organizácií
Združenie miest a obcí Slovenska intenzívne upozorňuje na problémy súvisiace s komunálnym odpadom v obciach, ktoré od začiatku roka zostali bez zmluvných partnerov.
viac
03.11.2021
Kampaň SAŽP prichádza s treťou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov.
viac
06.11.2021
Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje novembrovou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri je otázkou obsah smetného koša v domácnosti, najmä objem vyhodených obalov.
viac
02.03.2022
Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš
Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš. Problém nápojových obalov spočíva v ich životnosti. Za krátky čas sa stávajú odpadom, pričom doba ich rozkladu je až 500 rokov. Uvádza to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v rámci marcovej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %