Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.12.2018 03:20

Kraj chce Sninskému okresu pomôcť s vodou i kanalizáciou


Vodárenská nádrž Starina leží na toku Cirocha v okrese Snina. Je to najväčšia vodná nádrž na pitnú vodu na Slovensku. Ilustračná snímka TASR.


Rozvoj okresu Snina a prioritne územia Národného parku Poloniny bol v uplynulých dňoch centrom záujmu expertov Svetovej banky.


Odborníci na enviromentalistiku a cestovný ruch v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom hľadali riešenia viacerých problémov i investičné impulzy do turisticky hodnotného regiónu.

Hlavným cieľom programu zahraničných expertov je posúdenie možností zabezpečenia prístupu k pitnej vode obyvateľov dolín okresu, kde nie je vybudovaná verejná základná infraštruktúra, riešenie odpadových vôd a tiež dobudovanie cestnej siete. Experti sa už stretli so zástupcami Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. Košice, Správou ciest PSK a ďalšími odborníkmi. Tento týždeň už navštívili aj starostov obcí v okrese Snina, aby sa oboznámili s existujúcou dokumentáciou na vybudovanie environmentálnej infraštruktúry. O svojich predbežných zisteniach informovali aj predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského.

„Paradoxom vzniknutej situácie je to, že obyvatelia zhruba 20-tich obcí v Sninskom okrese, ktoré sú v blízkosti najväčšej vodnej nádrže Starina zásobujúcej pitnou vodou dva kraje, dodnes nemajú vodu ani kanalizáciu. Obce sa pritom nachádzajú v atraktívnom prostredí Národného parku Poloniny, kde je obrovský potenciál pre rozvoj cestovného ruchu, ktorý chceme v tejto lokalite rozvíjať,“ uviedol po rokovaní so zahraničnými odborníkmi predseda PSK Milan Majerský.

Experti navrhujú krajskej samospráve dať vypracovať tzv. štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá posúdi všetky možné riešenia zabezpečenia prístupu k pitnej vode a riešeniu odpadových vôd. Prešovský samosprávny kraj by mal na tento účel vyčleniť finančné prostriedky zo svojho rozpočtu.

„Sninský región potrebuje našu pomoc. Budeme hľadať zdroje na možné financovanie štúdie uskutočniteľnosti tak, aby bolo možné čerpať európske finančné zdroje na vybudovanie potrebnej infraštruktúry ešte v tomto programovacom období,“ uviedol predseda PSK s tým, že štúdia by mala byť vypracovaná nezávislou firmou v prvých mesiacoch budúceho roku.

Aktivity expertov Svetovej banky sú súčasťou iniciatívy Catching-up Regions pre tzv. dobiehajúce regióny. Zmyslom je podporiť zvýšenie výkonnosti v regióne, dostatočný rast a tvorbu pracovných miest. Cieľom je rovnako posilniť efektívne čerpanie zo štrukturálnych a investičných fondov priamo v PSK.

Oficiálne spustenie iniciatívy sa uskutočnilo v januári tohto roku v Prešove, kedy sa začali práce na Akčnom pláne pre rast a zamestnanosť PSK. Po je prijatí v máji t. r. začal medzinárodný tím, zložený z expertov Svetovej Banky a regionálnych expertov Prešovského kraja, implementovať dohodnuté aktivity v štyroch oblastiach. Okrem rozvoja cestovného ruchu sa v kraji hľadajú riešenia pre zlepšenie energetickej efektívnosti budov, vybudovanie geoportálu kraja a efektívnejšie prepojenie vzdelávania a trhu práce.

 

 

 

 

Autor: Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2019
PSK pomôže pri riešení problému s vodou a kanalizáciou v okrese Snina
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pracuje na rozšírení vodovodnej a kanalizačnej siete v okrese Snina. Aktuálne na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti plánuje krajská samospráva v tohtoročnom rozpočte vyčleniť 260-tis.eur.
viac
30.01.2019
Kraj chce pomôcť regiónom v ich rozvoji sumou 3,6 milióna eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce podporiť regióny sumou 3,6 milióna eur. Dotácie budú témou februárového zastupiteľstva. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu PSK.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %