Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.05.2021 07:45

Kraj ponúkol ľuďom z Rudna nad Hronom krízové ubytovanie


Snímka zo zasadania krízového štábu. Zdroj: (BBSK).


Župan Ján Lunter včera navštívil povodňami postihnutú obec Rudno nad Hronom, starostovi ponúkol pomoc s krízovým ubytovaním.


Výdatné dažde spôsobili v pondelok zdvihnutie hladín riek a záplavy na viacerých miestach Banskobystrického samosprávneho kraja. V Rudne nad Hronom v okrese Žarnovica sa pretrhla hrádzka nad dedinou a obrovská masa vody sa v popoludňajších hodinách prevalila priamo cez obec.

Situáciu si bol včera priamo na mieste pozrieť predseda BBSK Ján Lunter, ktorý sa nielen stretol so starostom Mariánom Šurjanským a miestnymi obyvateľmi, ale zúčastnil sa aj zasadania krízového štábu.

„V prvom rade je nutné vyčistiť a sprevádzkovať studne, nakoľko tu nie je obecný vodovod. Ako kraj sme ponúkli starostovi možnosť krízového ubytovania pre 19 ľudí na internáte našej strednej školy v Žarnovici, ktoré môžu využiť či už miestni obyvatelia, alebo záchranné zložky. Materiálne škody, ktoré živel spôsobil sú naozaj značné, čo je však najhoršie, povodeň si vyžiadala aj ľudský život,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Ten sa spolu s členmi vládnej delegácie – Eduardom Hegerom, Jaroslavom Naďom, Vladimírom Mičovským a Romanom Mikulcom bol pozrieť aj priamo na mieste nad obcou, kde došlo k pretrhnutiu vodozádržného opatrenia. Situácia je vážna, podľa informácií, ktoré odzneli, tu naďalej hrozí zosuv svahu.

„Voda poškodila na asi desiatich metroch aj cestu III. triedy, ktorá je v majetku kraja. Tá je podmytá z jednej tretiny a bude ju potrebné opraviť. Rovnako bude určite potrebné vyčistiť rigoly, skontrolovať a prípadne opraviť dva mosty, ktoré rovnako patria kraju,“ doplnil Ján Lunter s tým, že ľudia, obec i kraj zatiaľ len začínajú počítať škody.

„Prvoradé je teraz ukončiť záchranné práce a potom postupne prejsť na zabezpečovacie. Voda v niektorých domoch vystúpala podľa slov miestnych až do výšky metra, ľuďom zaplavilo autá a vážne poškodilo majetok,“ doplnil župan s tým, že miestnym udalosti predvčerajšieho dňa pripomenuli veľkú povodeň spred takmer tridsiatich rokov.

„V obci pomáha 25 príslušníkov ozbrojených síl, sú tu hasiči, polícia, vodohospodári, ale aj dobrovoľníci z okolitých dedín či občianskych združení. Ďakujem všetkým, ktorí neváhali a zapojili sa do záchranných i ďalších prác a ukázali svoju spolupatričnosť a ľudskosť,“ ocenil prístup angažovaných zložiek predseda kraja.

Okrem Rudna nad Hronom a okresu Žarnovica spôsobili zrážky problémy aj v ďalších častiach kraja. V celom okrese Banská Bystrica bol od polnoci 18. mája vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. V okrese Zvolen hlásili problémy obce Očová, Lieskovec i samotné mesto Zvolen, kde sa pre vybreženie toku Slatina pripravovali na evakuáciu obyvateľov z miestnej časti Dolná kolónia. Voda spôsobila problémy aj v okresoch Brezno, Veľký Krtíš či Žiar nad Hronom.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
V obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta platí mimoriadna situácia
Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu.
viac
18.01.2021
ZMOS rozširuje servis kvôli testovaniu
Združenie miest a obcí Slovenska od prvej vlny COVID- 19, aj počas jesenného testovania zabezpečovalo pomerne široký informačný a metodický servis pre samosprávy. Koncom minulého týždňa poskytlo mestám a obciam bezplatný rezervačný systém. Dnes svoje služby rozširuje.
viac
28.08.2021
Na odstránenie škôd po povodni dostala obec 200-tis.eur
Dotáciu vo výške 200.000 eur dostalo Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR na odstránenie škôd po prívalovej povodni, ktorá obec zasiahla v máji tohto roku. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv (CRZ).
viac
09.12.2021
Vláda schválila finančnú pomoc obci Rudno nad Hronom
V máji tohto roka výdatné zrážky spôsobili, že sa nad obcou pretrhla hrádza. Voda zaplavila celé Rudno a miestami dosahovala výšku viac ako meter. Živel si vyžiadal aj ľudský život.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %