Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
27.08.2022 11:10

Kraj zrekonštruoval 7 km cesty medzi Fijašom a Lomným


Ilustračná snímka


Modernizácia cesty medzi Fijašom a Lomným v okresoch Stropkov a Svidník je po vyše roku vo finále. Nový asfalt tu získal viac ako sedem kilometrový úsek a nový vzhľad má aj jeden most a tiež cestné objekty.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) pri obnove tejto dôležitej tepny napájajúcej sa na rekreačnú oblasť Domaša použil európske zdroje v celkovej výške približne 2,6 mil. eur.

Krajská samospráva spustila prostredníctvom svojej organizácie Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) modernizáciu cesty II/556 Fijaš – Lomné v máji 2021 a na jej realizáciu stanovil 300 kalendárnych dní. Projekt rekonštrukcie dopravného spojenia v okresoch Svidník, Stropkov a Jaslo sa financoval z európskych zdrojov – z programu Interreg vo výške 2,58 mil. eur a PSK sa na ňom podieľal 5% spolufinancovaním, čo predstavuje približne 129-tisíc eur.

„Opravili sme tu vyše 7 kilometrov ciest, ktoré si opravu naozaj vzhľadom na svoj stav naozaj vyžadovali, ale tiež most v obci Fijaš, priepusty aj priechody pre chodcov vo všetkých dotknutých obciach. Medzi Fijašom a Kručovom sme taktiež sanovovali oporný múr a zosuv. Všetky práce sme stihli zrealizovať približne v priebehu jedného roka. Som si istý, že týmto cestným projektom sme výraznou mierou prispeli k skvalitneniu života tunajších ľudí a ich presunu za povinnosťami a zlepšili im podmienky na bezpečné cestovanie,“ vyjadril sa predseda PSK Milan Majerský počas odovzdania zrekonštruovaného úseku a cestných objektov do užívania motoristickej verejnosti.

Stavebné práce konkrétne pozostávali z rekonštrukcie cesty II/556 v celkovej dĺžke 7,093 km, a to prostredníctvom odstránenia, resp. sanácie zosuvného územia, úpravy priepustov na vyše šiestich kilometroch, rekonštrukcie mostného objektu 056-011 v obci Fijaš, sanácie oporného múru medzi Fijašom a Kručovom na 135 metrov dlhom úseku, aj položenie asfaltového koberca s vyrovnaním miestnych nerovností. Vybudovala sa tiež obojstranná autobusová zastávka, zmodernizovali priechody pre chod a bezpečnostné zariadenia.

Hlavným cieľom modernizácie cesty v úseku Fijaš – Kručov – Lomné bolo prispieť k zvýšeniu cezhraničnej mobility a dostupnosti severovýchodnej a východnej časti Prešovského kraja na TEN-T koridor – cestu E371. „Táto cesta ako súčasť budúcej rýchlostnej cesty R4 zabezpečí dostupnosť a prepojenie regiónu so susednou Poľskou republikou, ako aj najvýznamnejšou a súčasne aj najdlhšou slovenskou diaľnicou – D1. Úsek je navyše dôležitý aj z pohľadu napojenia na rekreačnú oblasť Domaša,“ povedal M. Majerský.

Ako dodal, táto i ďalšie investície kraja za posledné roky významne prispeli k zlepšovaniu kvality dopravnej infraštruktúry v tejto časti PSK. Krajská samospráva od roku 2018 v stropkovskom regióne zmodernizovala takmer 36 kilometrov ciest a 11 mostných objektov za 6,1 milióna eur, v okrese Svidník 75 km ciest a 9 mostných objektov celkovo za 9,6 mil. eur.

 

 

Autor: (ts-PSK, Daša Jeleňová, hovorkyňa(


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2021
Cesta a priepust v Lopúchove sa dočkali rekonštrukcie
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja začala v septembri realizovať modernizáciu cesty a priepustu v obci Lopúchov, ktoré boli v nevyhovujúcom stave.
viac
28.06.2022
Kraj spustil veľký cestný projekt pod Tatrami za takmer 43 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou projektu rekonštrukcie tzv. Cesty Slobody, ktorý predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v doprave na území kraja za ostatné roky.
viac
21.10.2022
Výrub stromov pre obnovu Cesty Slobody nahradia novou výsadbou
Na dvoch častiach Cesty Slobody vo Vysokých Tatrách plynule pokračujú práce na rekonštrukcii. Od začiatku októbra, keď sa skončilo vegetačné obdobie, tam bolo nutné vyrúbať ďalšie stromy a kry.
viac
08.03.2024
Kraj sa pustil do rekonštrukcie prihraničnej cesty s Poľskom
Cezhraničná spolupráca s Poľskom prináša ďalšie ovocie. Spoločný projekt Prešovského samosprávneho kraja a Malopoľského vojvodstva sa postará o opravu 4,7 km ciest na slovenskej i poľskej strane. V prešovskom regióne sa začína s modernizáciou úseku Lysá Poľana – Podspády.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %