Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.06.2019 08:10

Krajské múzeum v Prešove otvorí svoj depozitár pre verejnosť


Mikuláš Jordán, 1916


Návštevníci múzeí vo všeobecnosti nemajú možnosť vidieť, čo sa odohráva v ich zákulisí, pretože depozitáre sú verejnosti spravidla neprístupné. Ich primárnym cieľom je bezpečné uloženie a ochrana zbierkových predmetov.


Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu od zajtra nahliadnuť do jeho depozitára. V rámci projektu „Otvorený prezentačný depozitár umelecko-historickej zbierky“ vystaví múzeum vyše 70 najvýznamnejších sochárskych a maliarskych diel zo svojho bohatého fondu. Milovníci umenia tu nájdu aj exponáty, ktoré neboli doteraz prístupné verejnosti.

„V snahe zatraktívniť prehliadku Krajského múzea v Prešove sme sa rozhodli poodhaliť časť našich depozitárov a sprístupniť ten, kde sú uložené umelecko- historické predmety,“ vysvetľuje JUDr. Mgr. Jozef Kušnír, poverený vedením Krajského múzea v Prešove.

Projekt je podľa neho zamýšľaný ako dlhodobá výstava s premenlivým počtom vystavených exponátov. Z najvzácnejších zreštaurovaných diel sakrálneho charakteru bude v horizonte niekoľkých mesiacov vytvorená stála expozícia sakrálneho umenia.

„Spomedzi drevorezieb patrí k najvýznamnejším dielam veľké oltárne ranobarokové súsošie Sv. Anny Samotretej z dielne Pavla Grossa st. z 3. štvrtiny 17. storočia. Najstaršou rezbou je zasa vrcholnogotická plastika anjela alebo apoštola z polovice 14. storočia.,“ prezradil Mgr. Jozef Ridilla, kurátor výstavy a historik umenia Krajského múzea v Prešove.

Maliarske diela vytypované na realizáciu tohto projektu možno podľa Ridillu rozdeliť do troch okruhov.

„Prvým sú panovnícke portréty habsburských vládcov od 17. storočia, ďalej to budú portréty šľachty, ktorá sídlila v kaštieli v Nižnej Šebastovej a tretí okruh je tvorený obrazmi namaľovanými od konca 19. po koniec 20. storočia,“ hovorí Ridilla.

Práve tretí okruh podľa jeho slov predstaví divákovi vynikajúce ukážky šarišskej maľby raného modernizmu od autorov ako Teodor Zemplényi, Max Kurth, Ernest Rákoši a iných.

„Jedným z najvzácnejších artefaktov je dievčenský šľachtický dvojportrét z roku 1894, ktorého autorom je významný maďarský maliar Aladár Kriesch, priekopník secesie v Uhorsku,“ dodáva Ridilla.

Prvá slávnostná prehliadka otvoreného depozitára sa uskutoční v utorok 25. 6. 2019 o 14.00 h. Projekt bol realizovaný z verejných zdrojov s podporou Fondu na podporu umenia.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2018
V krajskom múzeu v Prešove spoznáte dejiny osvetlenia
V Rákociho paláci zažiaria vzácne petrolejové lampy. Návštevníci sa dozvedia aj to, ako to bolo s osvetlením od praveku až po vynájdenie elektriny. Zároveň spoznajú aj kus histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá a prototyp prvej petrolejovej lampy.
viac
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %