Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
20.03.2023 10:35

KSK chce prilákať mladých lekárov do ambulancií v regiónoch dotačnou schémou


Ilustračná snímka.


Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje prilákať lekárov na pôsobenie v ambulanciách v regiónoch aj formou finančného príspevku.


"V prvom polroku 2023 chceme v krajskom zastupiteľstve začať rokovať o novej dotačnej schéme pre mladých a začínajúcich lekárov. V pilotnej fáze projektu plánujeme podporiť aspoň desať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," uviedol hovorca KSK Michal Hudák.

KSK vlani v októbri avizoval kroky, ktoré by mali viesť k zlepšeniu situácie s ohľadom na nedostatok lekárov v ambulanciách, ich vysokého veku, ale aj absencie špecialistov. "Súčasťou týchto opatrení bude aj rekonštrukcia a budovanie takzvaných Centier zdravia KSK, kde by sa sústreďovali dve až štyri vybavené ambulancie, ktoré uľahčia lekárom štart a pomôžu zlepšiť situáciu v regiónoch so slabšou dostupnosťou ambulantnej starostlivosti," konštatoval Hudák. KSK pritom počíta aj s možnosťami financovania v rámci schém eurofondov či spolufinancovaním s obcami a mestami. Opatrenia by sa mali realizovať v najbližších troch rokoch. "Nakoľko zatiaľ neboli návrhy predložené a prerokované v krajskom zastupiteľstve, z objektívnych dôvodov ešte nebudeme prezentovať všetky podrobné detaily," dodal hovorca.

Zároveň kraj poukazuje na to, že systematickú zmenu, zníženie investičného dlhu v zdravotníctve a kľúčové reformy musí priniesť štát. Na problém s nedostatkom ambulantných lekárov, ktorý aktuálne ešte zhoršujú zvýšené ceny energií, samospráva opakovane upozorňuje ministerstvo zdravotníctva. "Z jeho úrovne je potrebné ihneď nastaviť legislatívne podmienky, motiváciu, vzdelávanie mladých lekárov, financovanie zo strany zdravotných poisťovní pre súčasných, ako aj budúcich lekárov tak, aby vznikol dopyt a záujem o prácu v ambulantnom prostredí zo strany lekárov. Rovnako sme viackrát deklarovali, že popri podpore ústavnej zdravotnej starostlivosti si systematickú podporu štátu vyžaduje aj ambulantný sektor," uviedol Hudák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2019
Z eurofondov obnovia košickú Urbanovu vežu i budovu Zlatý býk v Michalovciach
Oprava fasády Urbanovej veže na Hlavnej ulici v Košiciach či premena historickej budovy Zlatého býka v Michalovciach na modernú galériu s informačným centrom pre turistov. Aj tieto projekty získali podporu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).
viac
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
11.07.2022
Pilotný projekt KSK adresnej podpory folkloristov má pomôcť objavovať históriu
Pilotný projekt Košického samosprávneho kraja (KSK) adresnej podpory folkloristov má pomôcť objavovať nepoznané lokálne zvyky. Neprofesionálne folklórne súbory bez ohľadu na veľkosť či finančné možnosti sa tiež vďaka nemu môžu zlepšovať pod vedením hlasových pedagógov či renomovaných tanečníkov.
viac
18.09.2023
KSK podporí budúcoročné zážitkové podujatia sumou 450-tis. eur
Košický samosprávny kraj (KSK) podporí budúcoročné zážitkové podujatia sumou 450.000 eur. Výzva v rámci dotačného programu Terra Incognita je pre ich organizátorov otvorená do konca októbra. TASR o tom informovala krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %