Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.01.2017 07:00

Medzi najväčšie výzvy životného prostredia patria odpady, ovzdušie a lesy


Ilustračná snímka: (sszp).


Medzi najväčšie výzvy životného prostredia na Slovensku patria nakladanie s odpadom, kvalita ovzdušia a lesy. Ukázala to štúdia Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), ktorá mala identifikovať oblasti, v ktorých SR najviac zaostáva za krajinami OECD.


Problémom je aj ohrozenie obyvateľstva povodňami. Podľa modelu World Resource Institute sa táto hrozba týka nadpriemerne veľa obyvateľov.      

"Na základe medzinárodne porovnateľných ukazovateľov Slovensko za vyspelými krajinami najviac zaostáva v spracovaní odpadu a kvalite ovzdušia. Miera spracovania odpadu je jedna z najnižších v EÚ. Pri ovzduší máme problém s nadmernou prašnosťou, prízemným ozónom a vysokými koncentráciami oxidu dusičnatého," píšu autori analýzy Martin Haluš a Ján Dráb. Pre prekračovanie miery odporúčanej ťažby sa rozhodli ako tretiu oblasť vybrať lesy.      

Medzi silné stránky životného prostredia na Slovensku patrí podľa nich nízka spotreba vody na obyvateľa a jej obrovské zásoby. "Kvalita pitnej vody z verejných prípojok sa tiež zdá byť dostatočná. Problém však môže predstavovať znečistená voda z vlastných studní. Celková kvalita života zatiaľ nepredstavuje väčší problém ako v iných krajinách OECD, aj keď existuje priestor na zlepšenie," konštatuje sa v materiáli.      

Priemerné výsledky dosahuje SR v biodiverzite, kvalite pôdy a vplyvoch životného prostredia na hospodárstvo. Stav životného prostredia na Slovensku je vo všeobecnosti hodnotený pozitívne. "Podľa svetovo najucelenejšieho indexu EPI (Environmental Performance Index) má Slovensko 24. najlepšie životné prostredie zo 180 hodnotených krajín. Podľa EPI najlepšie výsledky dosahujeme v biodiverzite a biotopoch, naopak najväčšiu výzvu predstavuje kvalita ovzdušia," približuje analýza.      

Upozornila tiež, že spotreba Slovenska je vyššia ako jeho prírodné možnosti. Aj keď je relatívne nižšia než v krajinách OECD, biokapacita krajiny nepostačuje ani na takúto úroveň spotreby.      

Napriek tomu, že má Slovensko prísnu environmentálnu legislatívu, problémom je jej vymožiteľnosť. Dlhodobo podpriemerné výsledky SR dosahuje tiež vo výskume a vývoji, a to tak v rámci enviro-patentov, ako aj enviro-citácií.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2017
Minister L. Sólymos avizuje zdraženie skládkovania odpadov
Skládkovanie má na Slovensku zdražieť. Ministerstvo životného prostredia plánuje pripraviť nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, avizoval dnes (24. 1.) na tlačovej konferencii šéf rezortu László Sólymos.
viac
14.11.2017
Envirorezort posilňuje ochranu vody na Slovensku
Zmenu legislatívy si vyžiadalo uplatňovanie vodného zákona v praxi Slovenskou inšpekciou životného prostredia a okresnými úradmi.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
16.11.2020
Župné organizácie získali eurofondy na zelené projekty
Deväť organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja získalo vyše 2,5 mil. eur z eurofondov na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %