Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.02.2020 10:10

Mesto Nitra sa vrátilo k výstavbe nájomných bytov na Dieloch


Snímka zdroj: (tasr).


Na nitrianskom sídlisku Diely vznikne 33 nových nájomných bytov. Postaví ich mesto za viac ako dva milióny eur.


Väčšina nákladov bude financovaná z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR a Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Vyše 280 000 eur určených na vybudovanie infraštruktúry a komunikácií pôjde z rozpočtu mesta.

Projekt výstavby nájomných bytov na Dieloch vznikol ešte v minulom volebnom období. Podľa primátora Mareka Hattasa však bola potrebná jeho aktualizácia. „Koncepcia a idea výstavby nájomných bytov na Dieloch je tu ešte od bývalého vedenia mesta. To technické riešenie ale nebolo schodné a okrem toho sa zmenili aj podmienky na získanie príspevku zo ŠFRB. Preto sme sa rozhodli celý ten projekt zastaviť a postaviť ho nanovo. V mestskom zastupiteľstve sa preto vo februári schválila nová projektová idea tejto výstavby,“ vysvetlil Hattas.

Podľa jeho slov sa bude projekt meniť skôr kozmeticky. K menším úpravám dôjde pri architektúre či použitých materiáloch. „Určite dôjde k aktualizácii dokumentácie, ale počet 33 bytov zostáva nezmenený. Ten minulý projekt sme stopli aj preto, že tam boli pre nás nevýhodné podmienky. Teraz dokážeme byty postaviť oveľa výhodnejšie,“ povedal primátor.

Ako pripomenul, s pripravovanou výstavbou bytov na Dieloch boli v minulosti problémy, keď mesto napríklad nedokázalo v súťaži nájsť dodávateľa, ktorý by práce vykonal v rámci rozpočtu. „Povedali sme si, že za podmienok, ktoré boli pri tomto projekte nastavené, by bolo veľmi ťažké dokončiť stavbu. Preto sme ten projekt radšej stopli v počiatočnej fáze a teraz ho budeme robiť nanovo. Máme priestor pozmeniť projektovú dokumentáciu, nájsť v súťaži vhodného dodávateľa prác a budeme si istí, že túto stavbu dokážeme postaviť bez väčších problémov,“ dodal Hattas.

Okrem 33 bytov na Dieloch už mesto začalo s prípravou stavby ďalších 220 nájomných bytov v mestskej časti Čermáň na Tehelnej ulici. „Tam už je ukončená verejná súťaž a podpísaná zmluva, takže tu budú tie byty stáť oveľa skôr ako na Dieloch,“ doplnil primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Stanovisko hlavného mesta k výstavbe bytových náhrad Pri kríži
Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
22.07.2021
Zo starého kina budú nájomné byty
Staré kino z konca 30. rokov uplynulého storočia prestavajú v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár na nájomné byty. Náklady na novú 11-bytovku by mali dosiahnuť takmer jeden milión eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %