Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.05.2022 03:20

Mesto si na financovanie projektov zobralo úver vo výške 2 000 000 eur


Rožňava. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Rožňava si zobralo kapitálový úver vo výške dvoch miliónov eur so splatnosťou desať rokov.


Financie chce využiť na realizáciu viacerých projektov financovaných z eurofondov či štátneho rozpočtu, pri ktorých je potrebná spoluúčasť mesta. Uviedol to hovorca kancelárie primátora Štefan Barczi.

Mesto Rožňava má v tomto roku pripravených niekoľko projektov, na ktoré získalo financie z európskych či štátnych zdrojov, na krytie spolufinancovania však nemá vo svojom rozpočte dostatok vlastných prostriedkov. "Rozhodli sme sa pre túto pôžičku z dôvodu rozvoja nášho mesta. Vďaka tomuto úveru očakávame zhodnotenie majetku mesta o šesť až osem miliónov eur," uviedol Barczi.

Úverové zdroje chce samospráva využiť na spolufinancovanie dvoch cyklochodníkov i revitalizácie vnútrobloku Družba. "Približne 250 000 eur z úveru bude slúžiť ako spoluúčasť na rekonštrukciu Materskej školy Ernesta Rótha v celkovej sume 1,2 milióna eur, ďalších 200 000 až 250 000 eur z úveru poslúži ako spoluúčasť pri vybudovaní umelého ihriska v časti mesta Nadabula v celkovej hodnote približne 900 000 eur," dodal hovorca kancelárie primátora.

Ako vyplýva zo správy hlavného kontrolóra mesta Rožňava, predloženej na marcové zasadnutie mestského zastupiteľstva, úverové zaťaženie mesta ku koncu roka 2021 bez úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania predstavovalo 10,63 percenta. Pri čerpaní dvojmiliónového úveru v roku 2022 úverová zaťaženosť dosiahne 21,63 percenta a podľa hlavného kontrolóra mesto dodrží zásady, ktoré samosprávam ukladá zákon o rozpočtových pravidlách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2018
Rožňavčania rozhodli o tom, ktoré projekty mesto podporí
Rožňavčania rozhodli o tom, ktoré projekty mesto podporí v rámci participatívneho rozpočtu v celkovej výške 50.000 eur. Na jeden projekt bolo vyčlenených maximálne 5000 eur. Elektronickému hlasovaniu predchádzalo verejné, ako i stretnutia s autormi jednotlivých projektov.
viac
25.07.2020
ZMOS vníma nový európsky rozpočet pozitívne aj napriek škrtom pre Slovensko
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vníma nový európsky rozpočet pozitívne aj napriek škrtom pre Slovensko. Za dôležité považuje teraz zameranie sa na štruktúrovaný viacúrovňový dialóg v rámci národnej, regionálnej a miestnej úrovne.
viac
04.06.2021
Mesto Levice si vezme úver na financovanie investičných akcií
Mesto Levice si vezme dlhodobý investičný úver vo výške 2,1 milióna eur na financovanie vybraných investičných akcií v meste. Prijatie úveru schválili vo štvrtok na svojom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach.
viac
20.12.2022
Trnava chce z úveru financovať projekt Námestia SNP i lávky v Kamennom mlyne
Z päťmiliónového úveru, ktorý odklepli trnavskej radnici poslanci mestského zastupiteľstva na decembrovej schôdzi, má samospráva v pláne financovanie viacerých projektov. Až na dva z celkových siedmich očakáva mesto Trnava okrem bankových zdrojov aj nenávratný finančný príspevok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %