Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.09.2017 08:27

Mesto zaplatí vyše 6,72 milióna eur a ukončí spor v kauze Martinské hole


Mestský úrad v Martine.


Mesto Martin zaplatí bratislavskej spoločnosti PK Faktoring, s. r. o., do 6. októbra viac ako 6,72 milióna eur a ukončí tak spor v kauze Martinské hole. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva v Martine.


"Máme na stole právoplatné rozhodnutie súdu, ktoré musíme rešpektovať. Čiže, zaplatíme všetko, čo nám určil súd. Vzhľadom na to, že sú veľmi lacné úverové zdroje, rozhodli sme sa zobrať úver šesť miliónov a 700 000 eur zaplatíme z vlastných zdrojov. Bude nasledovať list na Ministerstvo financií SR. Budeme žiadať, aby sme už neboli v nútenej správe, lebo na to nebude existovať dôvod," povedal primátor Martina Andrej Hrnčiar.       

Nútená správkyňa Jana Tomšíková doplnila, že žiadosť s jej a primátorovým podpisom odošlú na ministerstvo financií. "Ministerstvo financií po posúdení všetkých okolností vydá stanovisko k ukončeniu nútenej správy. Podľa zákona je lehota 60 dní, ale myslím si, že ministerstvo v tomto nebude mať problém. Ja by som povedala, že to bude niekde okolo konca októbra, začiatku novembra," uviedla Tomšíková.       

Podľa schválenej dohody o urovnaní zaplatí mesto Martin spoločnosti PK Faktoring súdom priznaný nárok - zostatok istiny 845 016,76 eura s úrokom z omeškania vo výške 11,4 percenta p. a., 5 398 097,08 eura ako nezaplatené úroky z dosiaľ vymožených častí istiny súdom priznaného nároku a trovy exekúcie spolu vo výške 26 929,14 eura. "Zároveň v uvedenom termíne uhradí 400 000 eur ako výdavok na urovnanie sporu medzi mestom Martin a PK Faktoring o zaplatenie zvýšeného úroku z omeškania, ktorý je predmetom dovolania na Najvyššom súde (NS) SR a o ktorom doteraz nebolo rozhodnuté. Úhrada dohodnutej čiastky je nevyhnutným nákladom na ukončenie súdneho sporu medzi oboma stranami, ako aj nevyhnutným nákladom na ukončenie nútenej správy mesta Martin," uvádza sa v dohode o urovnaní.       

PK Faktoring podľa dohody uzná neexistenciu ďalších nárokov nad dohodnutý rozsah plnenia a zoberie späť svoje podania, a to dovolanie vo veci zvýšených úrokov z omeškania a odvolanie vo veci náhrady trov konania.       

Nútená správa mesta Martin, ktorú Ministerstvo financií SR zaviedlo 23. marca 2016, je výsledkom kauzy okolo vybudovania lyžiarskeho strediska na Martinských holiach. Dlhoročná kauza siaha ešte do roku 1995, keď mal Martin vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. K tomu však nedošlo. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto a žiadali zaplatiť 3,42 milióna eur (vyše 103 miliónov korún). Na 8,4 milióna eur, ktoré vo februári 2015 NS SR priznal PK Faktoring, sa vyšplhala suma aj s úrokmi.       

Súdy v kauze najprv rozhodovali v prospech Martina, čo v roku 2009 zvrátilo mimoriadne dovolanie vtedajšieho zástupcu generálneho prokurátora Ladislava Tichého na NS SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2017
Nová škola je postavená, chýbajú však peniaze na jej zaplatenie
V Chorvátskom Grobe skolaudovali v posledných júlových dňoch novú modulovú školu s jedálňou. Obci však chýba viac ako milión eur potrebných na zaplatenie celého diela, ktorého súčasťou je aj škôlka a priľahlý areál.
viac
05.09.2017
Primátor A. Hrnčiar bude rokovať o ukončení sporu v kauze Martinské hole
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine schválili na dnešnom mimoriadnom zasadnutí primátorovi Andrejovi Hrnčiarovi mandát rokovať so spoločnosťou PK Faktoring, s. r. o., o návrhoch na ukončenie sporu v kauze Martinské hole.
viac
19.09.2017
Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky
Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.
viac
26.06.2020
Humenné výzve Envirofondu o vrátenie dotácie 160 000 eur nevyhovie
Mesto Humenné nevráti Envirofondu dotáciu 160 000 eur za projekt odkanalizovania Brestovskej ulice spred piatich rokov. V stredu (24. 6.) o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Uznesenie predloží primátor Miloš Meričko Envirofondu, ktorý už avizoval, že vec bude riešiť súdnou cestou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %