Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.07.2020 10:15

Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa sú podľa mesta v zlom stave


Snímka z práce na stromoch v Sade Janka Kráľa a jeho blízkom okolí. Snímka zdroj: (tasr).


Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa v Bratislave sú aj pre dlhodobo zanedbávanú údržbu v zlom stave. Tvrdí to bratislavský magistrát s tým, že viaceré stromy trápia hlboko otvorené dutiny na kmeni či kostrových konároch, preschnutie koruny, hubové ochorenia i parazity.


Hlavné mesto preto realizuje v sade a jeho okolí orezy a výruby chorých drevín.

„Poškodené stromy predstavujú bezpečnostné riziko pre svoje okolie. Práve preto postupne zabezpečujeme dôležité zdravotné a bezpečnostné zásahy a do roku 2022 ošetríme v tomto parku všetky dreviny, ktoré to potrebujú,” deklaruje hlavné mesto na sociálnej sieti. V rámci projektu revitalizácie Sadu Janka Kráľa bude samospráva postupne pokračovať rekonštrukciou lavičiek, zverokruhov, osvetlenia, chodníkov a fontány v parku. Magistrát preto žiada verejnosť o trpezlivosť pri dočasných obmedzeniach a tiež o opatrnosť, najmä vo veternom počasí.

Najstarší verejný park v strednej Európe – Sad Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke - čaká spolu s neďalekým Tyršovým nábrežím po mnohých rokoch revitalizácia. Sad prešiel minulý rok opäť do správy hlavného mesta. Predchádzali tomu niekoľkoročné spory medzi mestom a mestskou časťou Petržalka, ktoré sa nevedeli dohodnúť napríklad na tom, kto by mal vypracovať inventarizáciu a dendrologický posudok na zeleň v parku, ktorý je podkladom pre plán výsadby drevín. Dlhé roky tak bol známy stav stromov len na základe dendrologického posudku z roku 2005.

Hlavné mesto nakoniec prejavilo záujem o zjednotenie správy pozemkov do logických celkov, ktoré budú mať jedného správcu, a začalo s prípravou revitalizácie celého územia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
Korčuliarska akcia Bratislava-inline sa tento rok začne až 22. júla
Štart 13. ročníka piatkovej večernej korčuliarskej akcie Bratislava-inline sa začne až 22. júla, takmer o mesiac neskôr, ako tomu bolo v minulom roku.
viac
17.02.2020
Mesto Zlaté Moravce získalo dotáciu na revitalizáciu Parku Janka Kráľa
Mesto zrevitalizuje Park Jána Kráľa v centre mesta. Z celkových výdavkov projektu vo výške takmer 50 000 eur pokryje 40 000 eur dotácia na podporu regionálneho rozvoja Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Zvyšnú sumu uhradí mesto v rámci povinného spolufinancovania.
viac
01.08.2020
Štúrov park bude priehľadnejší a čistejší, pribudne aj nová aleja stromov
Po rekonštrukcii bude okolie parku v centre Zvolena vzhľadovo zjednotené so zvyškom námestia, dobudujú aj cyklistický chodník od Kostola sv. Alžbety k obchodnému centru Europa.
viac
20.07.2022
Mesto pokračuje v prácach v bývalom erotickom salóne v Sade J. Kráľa
Hlavné mesto pokračuje v búracích prácach v interiéri zanedbanej budovy bývalého erotického salóna v bratislavskom Sade Janka Kráľa, ktorá sa má premeniť na gastroprevázku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %