Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.11.2021 01:30

Most vo Vraní opäť slúži motoristom


Snímka zdroj: (ŽSK).


Rekonštrukčné práce na dočasnom premostení v žilinskej mestskej časti Vranie ukončila NDS s týždňovým predstihom. Od stredy, 24.11. 2021 môžu motoristi naplno využívať zrekonštruovaný most, ktorý premosťuje rieku Kysuca. Podľa pôvodného plánu mali byť práce ukončené 30.11. 2021.


„V piatok sme vykonali zaťažovaciu skúšku. Podľa výsledkov meraní sme mohli skonštatovať, že výsledok zodpovedá kritériám predpísaných technickým noriem. Následne sme začali s osadzovaním obrubníkov a zvodidiel. Obnova mostu spočívala v demontáži mostného poľa, následne začala montáž na mieste odstránenej mostnej konštrukcie. Pred uvedením do prevádzky sme vykonali celkovú úpravu ostatných mostných polí,“ informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Rekonštrukčné práce si vyžiadali úplnú uzáveru mostov a cesty III/2095. Oba jazdné smery na premostení ako aj cesta III/2095 medzi obcami Vranie a Rudinka boli z dôvodu veľkoplošnej opravy od 13.10.2021 úplne neprejazdné, pričom doprava bola presmerovaná na okolité komunikácie. Po terajšej rekonštrukcii bude možné využívať pôvodne dočasný most aj naďalej, NDS ponechá dočasné premostenie do Vrania natrvalo. Rieku Kysuca premostili ešte v októbri 2015, počas výstavby diaľničného úseku D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno. Pomohol modernizovaný železničný most ŽM 16.

Premostenie výrazne pomôže k ekologickej ochrane územia, čo sa prejaví znížením exhalátov, hlučnosti a v neposlednom rade aj nižšou nehodovosťou. Jeho vybudovanie zlepšilo nielen bezpečnosť a plynulosť premávky, ale výrazne sa podpísalo aj pod zníženie tranzitnej dopravy po miestnych komunikáciách, ktoré neboli dimenzované na takúto dopravnú záťaž.

Na premostenie NDS využíva dva provizórne mosty dĺžky 72 metrov, ktoré boli navrhnuté a určené pre železničnú prevádzku, a preto museli byť upravené pre automobilovú dopravu. Každý most sa skladá z dvojice mostných polí, o rozpätí 48 a 24 metrov. Mosty sú z oceľovej, rozoberateľnej konštrukcie, zostavenej z jednotlivých, vopred presne vyrobených súčastí.

Údržbu mostu bude vykonávať na základe zmluvy Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja. „Pre Žilinský kraj a najmä obyvateľov Kysúc dnešný deň prináša tú najlepšiu dopravnú správu. Som rada, že Národná diaľničná spoločnosť splnila sľub: zrealizovala opravu a odovzdala stavbu v skoršom termíne. V posledných týždňoch sme boli svedkami každodenných kolón a opätovné otvorenie obchádzkovej trasy odľahčí neúmerne preťaženú cesta 1/11. Efektívna koordinácia kraja, mesta a štátu sa ukázala byť rozhodujúcim faktorom pri zohľadňovaní potrieb a problémov regionálnej infraštruktúry. Som presvedčená, že rovnako jednotne budeme postupovať aj pri napĺňaní ďalšej priority, a tou je dobudovanie D3 v regióne, ktoré definitívne vyrieši mimoriadne náročnú dopravnú situáciu v regióne“ povedala na záver predsedníčka kraja Erika Jurinová.

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2021
Začínajú sa dokončovacie práce na ceste medzi Čaňou a Haniskou
Hlavný ťah medzi obcami Čaňa a Haniska v okrese Košice-okolie by mal byť opravený do konca mája.
viac
26.05.2021
Most na Ulici Matice slovenskej v Žiline prejde rekonštrukciou
Na najväčšom žilinskom sídlisku sa v júni začnú stavebné práce na rekonštrukcii mosta na Ulici Matice slovenskej, ktorý spája obyvateľov Vlčiniec II a III. Celková hodnota rekonštrukcie je viac ako 92-tisíc eur.
viac
10.06.2021
Práce na moste v Iliaši pokročili, čoskoro sa začnú dopravné obmedzenia
Projekt výstavby nového mosta do mestskej časti Iliaš je v plnom prúde. Aktuálne sa stavebné práce zameriavajú na nevyhnutnú preložku prívodu elektrickej energie.
viac
26.01.2022
Žilinský kraj ukončil modernizáciu ôsmich mostov
Žilinský samosprávny kraj ukončil modernizáciu ôsmich mostov na Kysuciach. Investícia v celkovej hodnote viac ako 2 milióny eur bola financovaná zo zdrojov Európskej únie. Súčasťou prác bola aj oprava viac ako 1,5 kilometra cesty II/487 v dvoch úsekoch - vo Vysokej nad Kysucou a Podvysokej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %