Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.03.2021 10:40

MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území


Budova MŽP SR.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.


Ochranu lesov a národných parkov považuje za svoju prioritu. Uviedol to odbor komunikácie MŽP pri príležitosti Svetového dňa divej prírody, ktorý pripadá na 3. marca.

Motto Svetového dňa divej prírody "Lesy a živobytie: Zachovajme ľudí a planétu" zdôrazňuje kľúčovú úlohu lesov, lesných druhov a ekosystémových služieb pri zachovávaní živobytia stoviek miliónov ľudí na celom svete, približuje odbor komunikácie.

Lesy, lesné druhy a živobytie sú podľa ministra životného prostredia Jána Budaja v centre mnohých celosvetových kríz, ktorým v súčasnosti ľudia čelia. Ide o zmenu klímy, stratu biodiverzity a tiež o zdravotné, sociálne a ekonomické dosahy pandémie nového koronavírusu. „Slovensko má jedinečné prírodné bohatstvo, ktoré musíme chrániť ako súčasť globálnej biodiverzity a prostredia, na ktorého zdraví stojí naše prežitie ako ľudského druhu,” povedal Budaj.

V súčasnosti pôvodné obyvateľstvo spravuje približne 28 percent svetového povrchu pevniny vrátane ekologicky najhodnotnejších lesov na planéte. „V zalesnených oblastiach alebo v ich susedstve žije po celom svete 200 až 350 miliónov ľudí, ktorí sa spoliehajú na rôzne ekosystémové služby poskytované lesmi a lesnými druhmi,” uvádza odbor komunikácie s tým, že vďaka nim si ľudia zabezpečujú svoje základné potreby, teda potraviny, prístrešia, energie a lieky. Tvrdí, že úloha ekosystémov v globálnom kontexte je nenahraditeľná z hľadiska zmiernenia dôsledkov klímy, adaptácie na ňu, zadržiavania vody v krajine či ďalších prínosov pre zdravé životné prostredie.

Cieľom Svetového dňa divej prírody je zvyšovať povedomie voľne žijúcich živočíchoch a rastúcich rastlín, ich benefitov pre krajinu, ľudí, ale aj upozorňovať na dôležitosť boja proti nelegálnemu obchodovaniu s nimi. Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov 3. marca 1973 podpísalo Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2017
Nad štátnymi pozemkami v bezzásahových územiach by prevzali správu národné parky
Ministerstvo životného prostredia posledné mesiace intenzívne pracuje na posilnení ochrany prírody. Na neformálnych raňajkách s novinármi to uviedol šéf envirorezortu László Sólymos. Zároveň predstavil ciele envirorezortu.
viac
05.12.2018
MŽP: K novele zákona o ochrane prírody prišla takmer tisícka pripomienok
V rámci legislatívneho procesu bolo k návrhu vznesených 975 pripomienok, z toho 835 zásadných, vrátane jednej hromadnej, pod ktorú sa podpísalo vyše 30.000 ľudí. TASR o tom informoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
28.05.2019
V Európe je ohrozených až 40 percent včiel a 30 percent motýľov
Svetový deň včiel (20. máj) a Medzinárodný deň biodiverzity (22. máj) si ministerstvo životného prostredia pripomenulo v jednom z obchodných reťazcov. Symbolicky pri prázdnom regáli. Práve tak chcelo poukázať na význam opeľovačov pre produkciu potravín.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %