Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
20.04.2023 09:30

Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity


Ilustračná snímka.


Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.


V prostredí Tihányiovského kaštieľa sú 22. apríla od 9.00 do 17.00 h vítaní všetci, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť našej planéty a prírody. Informovala o tom manažérka SSM Dana Kurtíková.

"Po celom svete sa pri príležitosti Dňa Zeme organizujú rôzne ekologické aktivity, ktorých cieľom je posilniť verejný záujem o problematiku životného prostredia a jeho ochranu. Aj my sme sa preto rozhodli poukázať na problémy, ktoré sa týkajú všetkých okolo nás. Verím, že aj prostredníctvom ekoaktivít, ktoré naše múzeum robí, otvoríme ľuďom oči a začnú sa o prírodu viac zaujímať," konštatoval riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Ako priblížil múzejný pedagóg Ján Beňo, zaujímavosťou bude ekomerač s priemerom 3,5-metra, ktorý po zodpovedaní jednoduchých otázok odmeria každému z návštevníkov individuálnu ekologickú stopu. V záhrade pred kaštieľom sa naučia recyklovať odpad, budú si môcť zasadiť vlastnú rastlinku a hravou formou prostredníctvom pokusov sa dozvedia o niektorých problémoch životného prostredia.

Motto Dňa Zeme znie Investujte do našej planéty, a to možno aj upratovaním svojho okolia.

"Rieka Hron je pre naše mesto i región životodarnou silou. Jej vody i okolie žijú pestrým a vzácnym živočíšstvom a rastlinstvom. Súčasné znečistenie jeho brehov nás trápi. Deň Zeme v SSM preto venujeme čiastočne aj upratovaniu rieky. Začíname tokom neďaleko Tihányiovského kaštieľa a vyzývame verejnosť k pokračovaniu, kdekoľvek to bude možné. Na jeseň tohto roku budú pri Banskej Bystrici Majstrovstvá sveta v love rýb muškárením a príde k nám veľa ľudí zblízka i ďaleka. Požičajme im na krátku chvíľu náš Hron čistý a tak si ho aj stále udržiavajme," zdôraznil Pecník.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2022
Festival Zeme si SAŽP pripomenie vzdelávacími aktivitami pre deti i dospelých
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s partnermi pripravuje ďalší ročník Festivalu Zeme v Banskej Bystrici. Zamerali ho na environmentálne aktivity pre školy a verejnosť.
viac
21.04.2023
Na Deň Zeme sa bude zbierať odpad a environmentálne vzdelávať
Aktivity ku Dňu Zeme zamerané na čistenie mesta, sadenie stromov, ale aj na edukačnú činnosť pripravujú na piatok (21. 4.) v Krupine. Mesto ich organizuje v spolupráci s viacerými mestskými organizáciami, školami a firmami.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
25.05.2023
V parku bude Festival Zeme, ponúkne rôzne environmentálne aktivity
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) organizuje vo štvrtok (25. 5.) v Banskej Bystrici podujatie Festival Zeme, ktorý sa koná pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa životného prostredia (5. 6.). Informovala o tom hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %