Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.03.2022 10:35

Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby


Na archívnej snímke Oravský hrad. Snímka zdroj: (tasr).


Návštevníci Oravského hradu v Oravskom Podzámku budú môcť nahliadnuť do doposiaľ neprístupných priestorov. Ide o časť podzemných chodieb, tzv. kazematov. Informovala o tom Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava, ktoré je správcom hradu.


"V priestoroch sme urobili inštaláciu elektrických rozvodov a osvetlenia, vďaka čomu sa môžu návštevníci tešiť na ďalšie doteraz nesprístupnené priestory," podotkla Jagnešáková.

Kazematy sprístupnili v rámci slovensko-českého cezhraničného projektu s názvom Objavte tajomstvá hradných pevností. Vybudovali aj spevnenú plochu v oddychovej zóne pod hradom, na ktorú umiestnili stojany na bicykle. V altánku nainštalovali úložné boxy s uzamykateľným systémom na odkladanie batožiny. Hlavným cezhraničným partnerom projektu bolo Múzeum Beskyd Frýdek-Místek, ktoré spolu s Oravským múzeom pripravilo putovnú výstavu o faune a flóre hradných pevností. V súčasnosti je nainštalovaná na Oravskom hrade.

Oravský hrad, ktorý postavili na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako "orlie hniezdo", je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. Tvorí ho rad budov sledujúcich tvar hradného vrchu a brala. V roku 1556 sa dostal do rúk Turzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
30.07.2019
Návštevníci Oravského hradu prežijú deň v stredoveku
Deň v stredoveku zažijú návštevníci Oravského hradu v prvú augustovú nedeľu. Nádvorím hradu sa bude niesť stredoveká atmosféra plná hudby, tanca, bojového umenia, ale i zabudnutých príbehov.
viac
18.10.2019
Už o dva roky by chceli návštevníkom sprístupniť celý areál hradu
Na Ľubovnianskom hrade pokračujú v obnove aj počas jesene. Po tom, čo sa podarilo odstrániť havarijný stav prvého nádvoria, kam prichádzajú všetci návštevníci, príde na rad gotický palác.
viac
20.09.2022
Na hrade Divín otvorili mučiareň s hladomorňou, pribudne i hodovňa
Na zrúcanine hradu Divín týčiaceho sa nad rovnomennou obcou v okrese Lučenec počas víkendu oficiálne sprístupnili historickú mučiareň s hladomorňou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %