Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.03.2017 11:15

Nadácia Ekopolis odštartovala jubilejný 15. ročník ankety Strom roka


Logo súťaže.


Stromy majú svoj nenahraditeľný význam v živote človeka, zaslúžia si našu pozornosť, starostlivosť aj ochranu. Aj preto je cieľom ankety Strom roka, ktorej v poradí už 15. ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis, upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.


Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne. Anketu ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už po šiesty rok spevák Peter Lipa.

„Máme radosť, že Anketa Strom roka prehlbuje vzťah ľudí k prírode, k ochrane životného prostredia. Zároveň vedie k zodpovednosti pomáhať jej, ošetrovať a uchovať vzácne stromy, ktoré na Slovensku máme. Téma udržateľnosti a rozvoja prírodného bohatstva je aj našej nadácii veľmi blízka,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie môžu prihlásiť strom, ktorý je ich srdcu blízky, do 30. apríla 2017. „Vstupujeme do jubilejného 15. ročníka ankety Strom roka a ako obvykle je to príležitosť na ohliadnutie do minulosti. Počas celej histórie bolo do ankety nominovaných viac ako tisíc jedinečných starých stromov. Tisíc stromov je aj tisíc osobitných životných príbehov, a najmenej tisíc všímavých ľudí, ktorí si uvedomujú ich cenu pre naše kultúrne a prírodné dedičstvo. Radi sme im – stromom aj ľuďom – dali v ankete priestor na zviditeľnenie,“ dopĺňa Milan Hronec,programový manažér Nadácie Ekopolis.

Komisia vyberie v máji z prihlásených stromov 12  finalistov. Fotografie a príbehy stromov - finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne už tradične na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2017. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti Facebook - www.facebook.com/nadacia.ekopolis.

V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2017 a postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Všetky potrebné informácie o ankete Strom roka 2017 sú zverejnené na www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka.

 

Autor: (Milan HRONEC, Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
V Košiciach sa bude diskutovať na tému Voda a sídla
21. novembra 2016 sa uskutoční v Košiciach seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
07.07.2017
Zahlasujte v jubilejnom 15. ročníku ankety Strom roka
Do konca septembra 2017 môžu záujemcovia poslať hlas jednému z dvanástich stromov - finalistov ankety Strom roka  a podporiť tak jeho ošetrenie.
viac
06.07.2020
Poznáme 12 finalistov ankety Strom roka 2020. Hlasovanie odštartovalo!
Aj v osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %