Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.01.2024 02:05

Nádoby na odpad pri rodinných domoch v Partizánskom sú po novom označené štítkom


Ilustračné foto. (Zdroj: Michal Ivan)


Samospráva Partizánskeho označila štítkom nádoby na zmesový komunálny odpad pri rodinných domoch na území mesta. Opatrením chce predchádzať tomu, aby obyvatelia ukladali pred svoje nehnuteľnosti dodatočné nádoby, znížiť tak plánuje i množstvo komunálneho odpadu.


Zberné nádoby pri rodinných domoch samospráva označila identifikačným štítkom s príslušným číslom, ktoré je pridelené pre konkrétnu domácnosť. "K označeniu zberných nádob na zmesový odpad sa pristúpilo z dôvodu, že obyvatelia si svojvoľne umiestňovali pred svoju nehnuteľnosť dodatočné nádoby na zber odpadov, čím ich počet prevyšoval povolený počet zberných nádob vzhľadom na počet obyvateľov žijúcich v jednej domácnosti," ozrejmila radnica.         

Identifikačné štítky sú podľa nej farebne rozlíšené podľa jednotlivých mestských častí. "Zavedenie tohto opatrenia vplýva na znižovanie množstva zmesových odpadov, podporu triedeného zberu komunálnych odpadov a úsporu nákladov pri zbere zmesových odpadov," vysvetlila.         

Úpravu zaviedlo mesto v rámci aktualizácie príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. Normu schválili mestskí poslanci na svojom poslednom rokovaní. Aktualizácia nariadenia podľa radnice vyplynula predovšetkým z iniciatívy oddelenia životného prostredia a dopravy, ktoré chce vytvoriť opatrenia na znižovanie množstva zmesových odpadov ukladaných na skládku, zvýšiť triedenie a zefektívniť systém nakladania s odpadom, ako i znížiť poplatok pre občanov.         

VZN mesto rovnako zaviedlo možnosť vyhodiť psie exkrementy do nádob na zmesový komunálny odpad, rozšírilo možnosti zbaviť sa elektroodpadu, ako i upravilo triedený zber odpadov, v rámci ktorého zavedie spoločný zber plastov, kovov a kompozitov do jednej spoločnej nádoby v objeme 1100 litrov. Tento systém zberu uplatní aj pri vrecovom zbere uvedených triedených zložiek komunálneho odpadu z rodinných domov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2018
Mesto rozdáva nádoby na biologický odpad do rodinných domov
Zamestnanci liptovskomikulášskych Verejnoprospešných služieb (VPS) v pondelok začali s roznášaním nádob na biologicky rozložiteľný odpad do rodinných domov v mestskej časti Bodice. V priebehu nasledujúcich týždňov sa nádoba na odpad ujde do každého domu aj v ostatných častiach mesta.
viac
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
16.07.2020
Mesto Stará Ľubovňa má nové stojiská na kontajnery
Mesto Stará Ľubovňa má nové stojiská na kontajnery, ktoré v týchto dňoch pribudli na sídlisku Západ a sídlisku Východ. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke.
viac
12.03.2021
Zber kuchynského odpadu v Trebišove by sa mohol začať v apríli
Mesto Trebišov podľa radnice intenzívne rieši otázku zberu a vývozu triedeného kuchynského odpadu z domácností.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %