Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.07.2019 05:25

Najmenšia obec na Záhorí Koválovec už nechce byť najmenšou


Ilustračná snímka, zdroj:obec Koválovec


Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, aktuálne má 153 obyvateľov. Je to síce najvyššie číslo v tomto tisícročí, ale obec má v pláne aj naďalej zvyšovať počet obyvateľov.


V obci finišujú prípravy na začatie individuálnej bytovej výstavby, v rámci ktorej pribudne 22 rodinných domov. V Koválovci sa pritom rozhodli výstavbu realizovať vo vlastnej réžii. "Odkúpili sme od súkromníkov pozemky v intraviláne obce a požiadali sme stavebný úrad o vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby. Rozhodli sme sa, že budeme v pozícii developera, dokážeme tým získať financie, ktoré budeme môcť následne investovať do rozvoja obce," vysvetlil starosta Patrik Renováček.       

Obec ešte pred pár rokmi nemala potraviny a chýbalo aj pohostinstvo. "Keď som nastúpil na post starostu, pracoval som na trojhodinový úväzok. Keďže pripravujeme bytovú výstavbu, s ktorou je viac práce, poslanci mi schválili polovičný úväzok. V Koválovci sme otvorili v roku 2015 potraviny a tento rok aj pohostinstvo, v ktorých má obec obchodný podiel. V oboch pomáham na čiastočný úväzok, v potravinách ako vedúci predajne a predavač a v pohostinstve ako 'šenkár'," doplnil starosta.       

V obci tento rok oslavuje 90. výročie vzniku Dobrovoľný hasičský zbor. Koválovec získal v máji 2018 dotáciu z Ministerstva vnútra SR na opravu zbrojnice, ktorej rekonštrukcia sa dokončuje v letných mesiacoch. Popri dotácii vo výške 23-tis. eur obec investovala do opravy zbrojnice ďalších 9-tis. eur. Okrem zbrojnice Koválovec dokončuje multifunkčné ihrisko a pripravuje aj rekonštrukciu kultúrneho domu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2017
Šaľa rozbieha výstavbu troch bytových domov so 150 bytmi
Mesto Šaľa pripravuje výstavbu troch bytových domov. Súkromná spoločnosť, ktorá byty postaví, začala s prípravou a vyrovnávaním terénu a jeho čistením od náletových drevín.
viac
04.05.2019
Veľký Grob láka svojím pokojom i aktívnymi obyvateľmi
Veľký Grob je hraničnou obcou Trnavského samosprávneho kraja, patrí do okresu Galanta, ale bližšie, okolo osem kilometrov to má k Sencu a zároveň leží zhruba v polovici cesty medzi hlavným mestom a Trnavou. To ho robí príťažlivým, a tak sa obec za osem rokov rozrástla o 200 ľudí na dnešných 1400.
viac
07.10.2019
Obec Ľubeľa má potenciál a jasnú víziu do budúcnosti, hovorí starosta
Moderná, pomerne rýchlo rozvíjajúca sa obec s potenciálom, víziou a srdečnými obyvateľmi. Tak charakterizoval obec Ľubeľa (okres Liptovský Mikuláš) jej starosta Erik Gemzický.
viac
13.01.2021
Nová Baňa vyhlásila súťaž na predaj pozemku a výstavbu bytového domu
Mesto Nová Baňa vyhlásilo obchodnú verejnú súťaž na predaj stavebného pozemku. Podmienkou samosprávy je, že súkromný investor na ňom postaví nový bytový dom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %