Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.06.2022 08:40

Nové menšinové obce na Slovensku od januára 2023


Snímka zdroj: Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny


Výbor pre národnostné menšiny na svojom júnovom zasadnutí prerokoval aj návrh nového vládneho nariadenia, na základe ktorého sa rozširujú menšinové jazykové práva v 160 obciach.


Predseda Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny a splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky pripravil a členom výboru predstavil návrh nariadenia vlády, ktorý obsahuje zoznam obcí a ich častí, v ktorých menšiny prekračujú 15%. Bukovszky uviedol, že návrh pripravovali odborné pracovné skupiny zložené z akademikov, historikov a jazykovedcov ovládajúcich jazyky príslušných národnostných menšín (rusínsky, rómsky, maďarský a nemecký jazyk).

Pri príprave boli zohľadnené označenia obcí a častí obcí navrhnuté pracovnou skupinou, ale aj jazykové a spoločenské hľadiská. Dotknuté obce boli taktiež oslovené prostredníctvom dotazníkového zisťovania. Na základe návrhu sa menšinové jazykové práva rozšíria hlavne na severovýchode Slovenska, kde pribudnú hlavne rusínske obce a mesto Svidník, ale aj jedna obec s nemeckou menšinou. Ďalšou národnosťou, ktorá si rozšíri svoje jazykové práva je rómska menšina.

Celkovo do zoznamu pribudne 160 nových menšinových obcí. Okrem nových obcí sa nariadenie vlády rozširuje aj o častí obcí. Celkovo bude nariadenie obsahovať viac ako 300 častí obcí. Návrh nariadenia vlády bude predložený na rokovanie vlády do konca júla, s účinnosťou od 1. januára 2023.

 

Autor: Zdroj: Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2019
V Šali pribudne takmer stovka nových stromov
Magistrát si nechal vypracovať realizačný projekt už pred niekoľkými mesiacmi, umiestnenie novej výsadby konzultoval aj so Slovenskou agentúrou životného prostredia, ktorá projekt s názvom Zelené obce Slovenska podporila.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
31.05.2022
Nové pravidlá s nakladaním so zmesovým komunálnym odpadom od 1. 1. 2023
Téma odpadového hospodárstva v poslednom čase začína byť horúca nielen na úrovni priemyslu, ale aj na úrovni miest a obcí. Jednou z hlavných a nosných tém je tzv. úprava odpadov pred ich zneškodnením na skládkach odpadov.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %