Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
08.02.2022 08:35

NSK chce zrekonštruovať desiatky kilometrov ciest II. a III. triedy


Ilustračná snímka.


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pripravuje miliónové investície do opráv ciest druhej a tretej triedy. V rozpočte na rok 2022 má na tento účel vyčlenených sedem miliónov eur.


Do zoznamu opráv bolo zaradených 30 úsekov ciest na území kraja. Celkovo sa má rekonštruovať plocha s rozlohou takmer 285 000 štvorcových metrov. „Ide o opravu takmer 45 kilometrov ciest. Sú to významné investície, na ktoré využijeme financie od vlády a, samozrejme, aj vlastné zdroje. Dopravná infraštruktúra je po školstve a zdravotníctve veľmi významná oblasť, do ktorej určite treba investovať,“ skonštatoval predseda NSK Milan Belica.

Konečná suma, ktorú kraj za rekonštrukciu svojich ciest zaplatí, bude známa až po ukončení verejných obstarávaní. Predseda NSK sa spolieha, že aj po raste cien za pohonné látky, energie a stavebné materiály sa kraju podarí stlačiť ceny čo najnižšie. „My sme na tendroch ušetrili obrovské peniaze a verím, že sa nám to podarí aj v budúcnosti. Takto ušetrené zdroje, samozrejme, chceme vracať späť do infraštruktúry. Pretože dobré cesty znamenajú pohodlnú a rýchlu cestu do práce, do škôl, do nemocníc...“ uviedol Belica.

Podľa jeho slov sú opravy a modernizácia ciest nevyhnutnosťou, pretože situácia na mnohých úsekoch je kritická. „To vidieť aj na rôznych nehodách a nešťastiach, ako počas tohto víkendu, keď pri Leviciach zahynuli traja mladí ľudia. To, čo sa deje na cestách druhej a tretej triedy, je dôsledkom chýbajúcich ciest vyššej triedy. Táto naša infraštruktúra potom musí suplovať úlohy ciest prvej triedy, rýchlostných ciest a ďalšej nadradenej infraštruktúry a to nie je správne. Štát by preto mal túto situáciu čo najskôr riešiť,“ myslí si Belica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Nitra si vezme takmer trojmiliónový úver, využije ho na investičné akcie
Úverové zdroje majú slúžiť na financovanie investičných akcií v jednotlivých mestských častiach.
viac
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
29.12.2020
NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %