Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.09.2019 04:34

O drobný stavebný odpad by sa mal postarať jeho pôvodca, myslia si obce


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-Portal.sk


O drobný stavebný odpad by sa mal postarať jeho pôvodca, myslí si značná časť starostov a primátorov. Presvedčených je o tom 45 percent starostov. Vyplýva to z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o odpadovom hospodárstve.


Súčasný systém starostlivosti o drobný stavebný odpad nevyhovuje 39 percentám obcí. "Nevyhovuje im to napríklad kvôli nedostatku financií. Avšak presunutie starostlivosti o drobný stavebný odpad na jeho pôvodcu by bolo nesprávne napríklad kvôli vzniku čiernych skládok," uviedol hovorca ZMOS Michal Kaliňák.       

Združenie sa zaujímalo aj o spracovanie biodpadu v samosprávach. Zber použitého kuchynského oleja z domácností si 28 percent obcí zabezpečuje sama. Také isté percento obcí si kompostuje zelený odpad, ktorý vznikol pri ošetrovaní zelene.       

"Na nákup kompostérov alebo ich poskytnutie priamo do domácností prispieva 18 percent obcí. Triedený zber odpadu formou hnedých kontajnerov zabezpečuje sedem percent obcí. Následne zabezpečí aj odvoz tohto odpadu na skompostovanie," približuje Kaliňák.       

Šesť percent obcí spolupracuje s chovateľmi na využití zvyškov jedla z obecných kuchýň na výkrm zvierat.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %