Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.11.2019 03:00

Občania odštartovali petíciu, bojujú proti razantnému zvýšeniu daní


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny


Petíciu proti zámeru neúmerne a neprimerane zvýšiť dane v meste odštartovali v utorok v Banskej Bystrici.


Na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva v decembri majú o návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým sa od budúceho roka zvyšujú dane, rokovať poslanci.       

"Na stole je návrh z vedenia mesta, ktorý razantným spôsobom zvyšuje dane najmä za nehnuteľnosti. Napríklad za byty je to o 50 percent, za rodinné domy o 66 percent, za skleníky a stavby na pôdohospodársku produkciu až o 100 percent, za zastavané plochy na dvore o 43 percent. To sa nám javí ako neúmerné, dramatické a nie vhodné na túto dobu pre obyvateľov Banskej Bystrice. Máme za to, že mesto dnes disponuje historicky najvyššími príjmami za svoju existenciu. Jeho rozpočet za posledných päť – šesť rokov vzrástol o 20 – 30 miliónov eur," zdôvodnil predseda petičného výboru Tomáš Novanský, ktorý bol kedysi v mestskom parlamente predsedom finančnej komisie.       

Sleduje, že aj iné mestá razantne zvyšujú dane, ale niektoré si s tým poradili a nejdú do toho.       

"Mestá robia zo svojich obyvateľov rukojemníkov v súvislosti s novelami, napríklad zníženie dane z príjmu fyzických osôb, kde bol deklarovaný nejaký výpadok, ale vyhovárajú sa aj na tzv. chodníkovú novelu. K výpadkom dôjde i valorizáciou miezd pedagogických zamestnancov. Len v meste Banská Bystrica je požiadavka na zvýšenie týchto miezd ďaleko vyššia, než ako ohlasovalo ministerstvo školstva. Osobne som presvedčený, že naše mesto má priestor, ako nezvyšovať tieto dane a ak, tak určite nie takto dramaticky," zdôraznil pre TASR Novanský.       

Začiatok petície práve v utorok vysvetlil tým, že v pondelok (25. 11.) finančná komisia materiál k zvýšeniu daní prerokovala a odporučila ho predložiť do MsZ.       

"Ako predseda petičného výboru som poverený osloviť predsedov poslaneckých klubov, čo aj urobím a budeme čakať na odozvu. Dúfame, že bude vôľa zaoberať sa našou petíciou a podarí sa nám tento návrh VZN zastaviť, presvedčiť poslancov, aby ho nepodporili," dodal Novanský s tým, že ani poslanecký zbor údajne nie je v otázke zvyšovania daní jednotný.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2019
Poslanci odsúhlasili budúcoročné zvýšenie mestských daní
Obyvatelia Banskej Štiavnice či majitelia podnikateľských prevádzok na území mesta si v budúcom roku priplatia na daniach. Mestskí poslanci v stredu schválili nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje výšku miestnych daní.
viac
10.12.2019
Poslanci rozhodnú, či sa od budúceho roka zdvihnú dane najmä za nehnuteľnosť
Pod petíciu proti ich neprimeranému zvýšeniu sa za necelé dva týždne podarilo zástupcom petičného výboru vyzbierať viac než 5200 podpisov. V pondelok ju odovzdali banskobystrickému primátorovi Jánovi Noskovi.
viac
14.12.2022
MsZ schválilo rozpočet vo výške asi 120 miliónov eur, dane porastú
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške takmer 120 miliónov eur. Samospráva musela pristúpiť k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov.
viac
16.12.2022
Rodičia zaplatia za škôlku 32 eur mesačne, doteraz to bolo 16 eur
Rodičia škôlkarov v Banskej Bystrici zaplatia od nového roka za materskú školu (MŠ) o 100 percent viac. Rozhodli o tom v utorok (13. 12.) mestskí poslanci, ktorí schválili nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré stanovuje príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na jedno dieťa v MŠ na 32 eur mesačne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %