Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.06.2021 09:52

Obce sa sťažujú, že z dotácie Envirofondu nemôžu vyplácať dodávateľov


Ilustračná snímka.


Viaceré obce, ktoré minulý rok získali z Environmentálneho fondu dotáciu na dobudovanie čistiarne odpadových vôd (ČOV), vodovod či kanalizáciu, sa sťažujú na prístup Environmentálneho fondu, ktorý im podľa nich neumožňuje priebežne vyplácať faktúry dodávateľom za vykonané práce.


Pohľadávky tak v priebehu mesiacov narastajú a obciam hrozí až exekúcia. Peniaze pritom majú obce na svojich účtoch, čakajú však na kontroly a súhlasné stanovisko od Envirofondu.

V obci Kravany v okrese Poprad realizujú projekt ČOV a kanalizácie, v novembri 2020 došlo k podpisu dotačných zmlúv a na obecný účet prišlo z fondu zhruba 2,4 milióna eur. „V dotačných zmluvách je uvedené, že finančné prostriedky môžeme uhrádzať dodávateľovi až po vykonaní kontroly. Envirofond však neposiela ľudí, ktorí majú fyzicky skontrolovať, ktoré práce boli vykonané. Práce vykonané v decembri a januári sme mohli zaplatiť až v apríli 2021, to znamená s odstupom piatich mesiacov. Keď budeme takto pokračovať, tak sa nedopracujeme ani k ukončeniu diela, dodávateľ nám odíde zo stavby, môžeme sa dostať do nútenej správy, o navýšení cien ani nehovoriac, nabehnúť môžu ešte penalizačné faktúry. Kto je za to zodpovedný,“ uviedol starosta Kravian Igor Gavalier. Problém vidí aj v komunikácii zo strany Envirofondu. Momentálne obec podľa neho dlží za práce do 550 000 eur.

Podobný problém majú v obci Vislava v okrese Stropkov, kde robia na projekte dokončenia vodovodu s dotáciou 960 000 eur. „Postup je ten istý, kontrola, ktorá sa nevykonáva zo zmluvy, ktorú máme podpísanú s Envirofondom. K dnešnému dňu sme zadlžení voči dodávateľovi v celkovej výške cez 300 000 eur,“ povedal starosta obce Milan Haňák. Dodal, že 1. júna nadobudol právoplatnosť súdom vydaný platobný rozkaz. „Obec čaká v najbližšom čase exekúcia obecného majetku z toho dôvodu, že peniaze má na účte, ale nesmie s nimi hýbať. Keď príde exekučný príkaz na vykonanie, budeme mať zablokované obecné účty a obecný majetok,“ skonštatoval.

K neplateniu faktúr zo strany obce sa vyjadril aj predstaviteľ dodávateľa stavby vodovodu vo Vislave Marián Kandravý. „Pre firmu to spôsobuje značné finančné problémy, jednak z dôvody záťaže DPH voči štátu, keďže obce nie sú platcami dane, my musíme fakturovať so sadzbou DPH 20 percent, ktorú odvádzame štátu. Čiže nemáme zaplatené, ale štátu musíme zaplatiť, to je prvotný problém. Ďalší hlavný problém je, že nedostávame finančné zdroje za vykonané práce, čiže nemôžeme prirodzene fungovať a robiť tú stavbu v harmonograme, ktorý máme,“ povedal.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v máji informovalo, že audit k fungovaniu Envirofondu odhalil viacero závažných nedostatkov a pochybení, a fond začal na základe výsledkov robiť nápravné opatrenia. Riaditeľ Envirofondu Ľubomír Vačok uviedol, že fond pokračuje vo finančnej kontrole a aplikuje proaktívny prístup v komunikácii s obcami, ktoré podali žiadosti o podporu svojich projektov na výstavbu vodovodov a kanalizácií. Do výzvy je zapojených 26 obcí, Envirofond deklaroval, že aplikuje individuálny prístup ku každej z obcí. Cieľom je zanalyzovať rozsah nedostatkov a na ich základe rozhodnúť, či je možné peniaze uvoľniť. Zrealizované boli dosiaľ projekty troch obcí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2020
MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.
viac
12.05.2021
O titul Dedina roka 2021 zabojuje historicky najvyšší počet slovenských obcí
Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Aktuálny, 11. ročník, priniesol viacero organizačných noviniek, čo sa stretlo s mimoriadnym záujmom.
viac
19.05.2021
Čo si od systému ISOH sľubuje MŽP SR a čo organizácie zodpovednosti výrobcov?
Envirorezort ešte začiatkom januára 2020 ústami vtedajšieho ministra Lászlóa Sólymosa avizoval, že Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH) bude dokončený začiatkom roka 2021. Nie je.
viac
27.10.2021
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi?
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi či inými divými zvieratami? Pomôže zatváranie kontajnerov a správne triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %