Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.05.2021 01:35

Obec by privítala viac spolupráce v oblasti sociálnej ekonomiky


Na snímke starostka obce Smižany Miroslava Szitová počas rozhovoru s Michalom Kaliňákom v relácii SAMOSPRÁVA TU A TERAZ.


Starostka Miroslava Szitová v relácii SAMOSPRÁVA TU A TERAZ hovorila s Michalom Kaliňákom o problematike sociálnych podnikov i medziobecnej spolupráci.


Na území Slovenska je 2927 samospráv, ktoré musia zabezpečovať rad originálnych i prenesených kompetencií. Z toho počtu je 141 so štatútom mesta. Obec Smižany má viac ako 9000 obyvateľov, stále však nie je mestom. 

- Obec Smižany v okrese Spišská Nová Ves už dávno spĺňa parametre na to, aby mohla získať štatút mesta, zatiaľ sa tak nestalo. Je to zámer?

Miroslava Szitová: Je to zaujímavá história. Smižany podľa všetkého už mestom boli, a to v 13. storočí a po revolúcii 1989 boli miestnou časťou Spišskej Novej Vsi. V súčasnosti sú najväčšou samostatnou obcou na Slovensku. Samospráva mala záujem získať štatút mesta v roku 1998, ale vec sa nedotiahla do konca. V roku 2002 iniciovalo vedenie obce anketu, do ktorej sa však zapojilo iba 7,5 % obyvateľov a veľká väčšina z nich sa vyjadrila za to, aby zostali obcou. Ľudia sa asi báli zvýšenia daňových sadzieb i cien pozemkov, aspoň tak to bolo odkomunikované. Musím však povedať, že je to marketingovo zaujímavé, lebo sme najväčšia obec na Slovensku.

- Na slovenské pomery ste obrovská dedina a to v tesnej blízkosti Spišskej Novej Vsi - ako vnímate potenciál medziobecnej spolupráce?

Miroslava Szitová: Sme v takmer spojení s okresným mestom a okolo nás sú obce, ktorých katastre zasahujú do národného parku (NP) a od toho sa odvíja aj spolupráca. Preto bolo výhodné vytvoriť napríklad mikroregión Slovenský raj. Obce sú bránami do NP a registrujeme napríklad veľmi dobrú spoluprácu v rámci inštitútu spoločných úradovní. Som presvedčená, že ak je vyvolaná takáto potreba spolupráce zdola, teda z prostredia obcí, tak to určite funguje.

- Ako vnímate potenciál sociálnej ekonomiky z pohľadu samosprávy? Vidíte v tom budúcnosť, alebo sme stále v situácii, že sa v tejto téme stále hľadáme?

Miroslava Szitová: Je to zaujímavá téma hlavne pre regióny s vysokou nezamestnanosťou, kde žijú ľudia menej uplatniteľní na pracovnom trhu. Takýto systém môže byť teda veľkou pomocou pre občana. Ak mesto či obec poskytuje takúto službu sociálnej ekonomiky, nepochybne rastie. Ako obec staviame lacnejšie, opravujeme lacnejšie a rýchlejšie.

- V Smižanoch máte zriadený inštitút obecnej firmy - ako sa mu darí?

Miroslava Szitová: Od júna 2019 máme zriadený integračný podnik, teraz funguje ako samostatná s.r.o. Podľa mňa by bolo potrebné prehodnotiť investičnú pomoc pre takéto podniky, možno viac komunikovať so zástupcami sociálnych podnikov, aby to bolo prínosom. Nazdávam sa, že spolupráca obcí by mala fungovať aj v tejto oblasti, lebo malé dediny dokážu len ťažko manažovať prácu pre sociálne podniky.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Cieľom návštevy zástupcov štyroch krajín je medziregionálna spolupráca
Podpora medziregionálnej spolupráce medzi šiestimi verejnými i súkromnými subjektmi z Fínska, Nemecka, Španielska a Slovenska je zámerom projektu Socent Spa, v rámci ktorého dnes (24. 4. 2017) pricestovali na trojdňovú návštevu regiónu Gemer zástupcovia týchto krajín a neziskovej organizácie Epic.
viac
19.05.2018
ZMOS spúšťa prieskumy medzi samosprávami
Združenie miest a obcí Slovenska spúšťa prieskumy, ktoré bude realizovať vlastným technologickým riešením a anketármi v území. V týchto dňoch začína prvý z prieskumov, ktorý je zameraný na medziobecnú spoluprácu a agendu Smart.
viac
25.05.2020
P. Jančovič: Mali by sme sa viac zamerať na destinačný turizmus
O súčasnej situácii a očakávaniach hovoril v televízii Tablet.TV v diskusnej relácii Samospráva tu a teraz primátor mesta Piešťany Peter Jančovič.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %