Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
05.12.2019 12:00

Obec chce obnoviť krov storočného Domu ľudových tradícií


Na snímke storočný Dom ľudových tradíci v obci Sása v okrese Zvolen. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak


O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na rekonštrukciu krovu Domu ľudových tradícií požiadala obec Sása v okrese Zvolen Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské.


 Práce by sa mali zrealizovať podľa výsledku verejného obstarávania v budúcom roku.       

Ako TASR povedala starostka Iveta Hladká, obec kúpila tento storočný dom ešte v 80. rokoch 20. storočia od súkromných majiteľov. Dovtedy tam boli obchodné prevádzky. V jednej časti zriadila v roku 2007, pri príležitosti 670. výročia prvej písomnej zmienky o obci, Dom ľudových tradícií. Všetky predmety do expozície priniesli občania.

V dome je šesť miestností. Nachádza sa tam chyža s dobovým zariadením, ako je posteľ, periny či ľudový kroj, kuchyňa so starou kachľovou pecou, v ktorej sa dodnes kúri, či chodba so storočnou drevenou školskou lavicou.

V takzvanej čiernej kuchyni je pôvodná pec na pečenie chleba, v ďalšej miestnosti sú pracovné nástroje a náradie remeselníkov, ktorí pôsobili v obci a v poslednej sú ich pracovné nástroje.       

Krov je ešte pôvodný, dnes už veľmi poškodený, cez strechu aj preto zateká, čím sa znehodnocujú exponáty.

Dom ľudových tradícií je pravidelne navštevovaný žiakmi ZŠ s MŠ Pliešovce a ZŠ s MŠ Dobrá Niva v rámci hodín dejepisu aj v rámci regionálnej východy žiakov 5. a 6. ročníka. "Pravidelne tam spoznávajú našu históriu aj naše deti z MŠ Sása," dodala starostka.       

Dom však slúži aj ako miesto konania viacerých obecných podujatí, ako sú ochutnávky tradičných jedál či Podskalské folklórne slávnosti.       

Obec pripravuje v najbližšom čase v spolupráci s obcou Dobrá Niva a CHKO Poľana aj stavbu informačných tabúľ na označenie chránenej oblasti Gavurky, ktorých časť je aj v katastri obce Sása a prístup začína práve v blízkosti Domu ľudových tradícií.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.
viac
02.02.2019
Obec Sucháň zachránila staré ľudové domy
Sucháň je síce jednou z najmenších obcí v okrese Veľký Krtíš, jej kataster však ponúka viacero historických a prírodných zaujímavostí.
viac
28.10.2021
Sása zachraňuje dom tradícií
V Sáse v okrese Zvolen sa po dvoch rokoch zrejme dočkajú rekonštrukcie krovu Domu ľudových tradícií. O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na jeho obnovu požiadala obec ešte na jeseň 2019 Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské.
viac
07.02.2023
Mestský dom kultúry čaká obnova, cieľom je kreatívne a inovačné centrum
Ešte koncom minulého roka mesto Brezno vyhlásilo dvojkolovú súťaž na spracovanie architektonického návrhu rekonštrukcie domu kultúry so zámerom vytvoriť z neho kreatívne a inovačné centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %