Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.05.2019 10:05

Obec chce stacionár pre dôchodcov dokončiť do jesene


Ilustračná snímka: maxresdefault


Denný stacionár, ktorý bude slúžiť seniorom, chce obec Pečovská Nová Ves v okrese Sabinov dokončiť do začiatku septembra tohto roku. S rekonštrukciou bývalej obradnej siene začala v apríli.


Obec sa podľa starostu Jaroslava Dujavu už v minulých rokoch uchádzala o získanie nenávratných finančných prostriedkov na vybudovanie denného stacionára pre seniorov. "V tom čase sme neuspeli s naším zámerom, avšak tým, že okres Sabinov bol zaradený medzi najmenej rozvinuté okresy, získali sme regionálny príspevok vo výške 165.000 eur na výstavbu denného stacionára. Zvyšok peňazí sme dali z vlastných zdrojov. Obec investuje bezmála 50.000 eur. Pôvodný rozpočet sa pohyboval vo výške viac ako 400.000 eur, avšak myslím si, že úspešným verejným obstarávaním sa nám podarilo cenu dostať podstatne nižšie," uviedol pre TASR Dujava.       

S prácami obec začala začiatkom apríla tohto roka a podľa starostu chcú, aby bol stacionár do 1. septembra ukončený a skolaudovaný. "Bol by som veľmi rád, keby sme ho ešte do tohto termínu dokázali dostať do siete sociálnych zariadení," doplnil Dujava s tým, že jeho kapacita je 30 osôb.       

"Trocha nám skomplikovala ďalší postup zmena financovania. Pôvodné financovanie týchto zariadení bolo podľa mňa veľmi rozumne nastavené. Avšak tým, že niektoré subjekty sa nevedia správať slušne, zapríčinili to, že spôsob financovania sa podstatne zmenil. Napriek tomu, sme sa rozhodli, že v rámci zvyšovania zamestnanosti poskytneme alebo vytvoríme päť pracovných miest z radov nezamestnaných z našej obce. Keď si táto služba, respektíve jej poskytovanie, bude vyžadovať dotáciu zo strany obce, tak to budeme dotovať," skonštatoval starosta.       

Pečovská Nová Ves má približne 2700 obyvateľov a ročne hospodári s približne 2,5 miliónmi eur. "Z toho 1,5 milióna eur nám 'zhltne' základná škola, materská škola, školská jedáleň a školský klub detí. Avšak rozumným hospodárením sme za minulý rok získali prebytok vo výške 550.000 eur," dodal Dujava.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2019
Obec začala s výstavbou cyklochodníka EuroVelo 11
Pečovská Nová Ves ako prvá obec v Sabinovskom okrese začala s výstavbou cyklochodníka EuroVelo 11 v Prešovskom kraji, ide o úsek Veľký Šariš - Pečovská Nová Ves. Podľa starostu obce Jaroslava Dujavu po geodetoch a pilčíkoch nastúpia ťažké zemné stroje a rýpadlá.
viac
24.09.2019
V Pečovskej Novej Vsi otvorili úsek cyklotrasy Eurovelo 11
Takmer tri a pol kilometra dlhý cyklochodník vo štvrtok otvorili v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov. Ide úsek, ktorý je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11.
viac
16.04.2020
Devínska Nová Ves začína s výstavbou vyhliadkovej veže
Bratislavská Devínska Nová Ves začína s výstavbou plánovanej vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle. Mestská časť odovzdala v utorok (14. 4.) stavenisko zhotoviteľovi stavby, ktorého vybrala vo verejnom obstarávaní.
viac
24.02.2022
Výskum v renesančnom kaštieli má priblížiť jeho históriu
Architektonicko-historický výskum, ktorý aktuálne prebieha v renesančnom kaštieli zo 16. storočia v Pečovskej Novej Vsi v okrese Sabinov, má priblížiť presné informácie o jeho pôvode.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %