Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
28.02.2020 07:30

Obec Dobrá Niva budovu železničnej zastávky nekúpi


Hlavná železničná stanica v Dobrej Nive. Snímka zdroj: (obecdobraniva.sk, autor: Ján SLOSIARIK).


Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, o ktorý prejavila záujem tamojšia samospráva, sa do majetku obce nedostane. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ako vlastník nehnuteľnosti, ju totiž obci ponúkli za 18 000 eur, čo ale miestni poslanci neakceptovali.


Podľa starostu Milana Jakubíka obec požiadala ŽSR o bezodplatný prevod alebo o odpredaj za symbolické jedno euro. „Železnice nám to ale ponúkli za 18 000 eur,” povedal Jakubík. Poslanci takýto predaj zamietli. Podľa starostu bolo hlavným dôvodom to, že okrem samotnej ceny za budovu, by na jej obnovu a zariadenie boli potrebné ešte ďalšie desaťtisíce eur, ktoré obec momentálne nemá. Samospráva chcela stanicu využívať na činnosť miestnych klubov, spolkov a združení.

Jakubík si myslí, že objekt, ktorý je už najmenej desať rokov bez života, o pár rokov celkom spustne. „Už teraz je strecha v zlom stave a každú chvíľu čakáme, že do vnútra začne zatekať. To bude začiatok jej konca,” povedal.

Architektonicky zaujímavá zastávka pochádza pravdepodobne z medzivojnového obdobia. Prestala slúžiť v roku 2003, keď bola zrušená vlaková doprava medzi Zvolenom a Šahami. Železnice ale objekt nepotrebujú, a to ani po nedávnom obnovení vlakovej premávky na tejto trati. Lístky na vlak sa totiž predávajú už len cez internet.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2019
Obec chce pre spolky získať budovu železničnej zastávky
Obec Dobrá Niva v okrese Zvolen sa nevzdáva svojho záujmu získať objekt miestnej železničnej zastávky. Nedávno poslala opäť žiadosť Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) na jeho prevod do majetku obce.
viac
26.11.2019
ŽSR budovu zastávky nedajú obci zdarma, chcú za ňu 18-tis. eur
Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, ktorú chce miestna samospráva využívať na činnosť klubov, spolkov a združení, získa obec od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) iba kúpou. ŽSR ako vlastník nehnuteľnosti si od obce za budovu vypýtali 18.000 eur.
viac
14.08.2020
Železničná stanica oslavuje 160 rokov, výročie pripomenú podujatia
Košická železničná stanica oslavuje v piatok 160 rokov od jej oficiálneho spustenia do prevádzky. Pri tejto príležitosti si cestujúci a návštevníci môžu v nej prezrieť historické fotografie stanice, modely vláčikov, a tiež zažiť výnimočnú hudobnú produkciu.
viac
31.05.2022
MDV mestu Fiľakovo potvrdilo zámer rekonštruovať malú železničnú stanicu
Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR mestu Fiľakovo v odpovedi na odovzdanú petíciu potvrdilo zámer rekonštruovať malú železničnú stanicu, ktorá bude v najbližšom období namiesto hlavnej stanice nástupnou a výstupnou stanicou pre rýchliky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %