Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.03.2021 09:20

Obec pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého mlyna


Na snímke budova bývalého vodného mlyna v obci Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého vodného mlyna, koronakríza práce neovplyvnila. Povedal to starosta obce Anton Medvec. Doposiaľ chátrajúce priestory majú slúžiť na kultúrno-spoločenské účely.


Od vlaňajšej jesene má stavba novú strechu, tá bola niekoľko rokov prepadnutá. „Do zimy sme stihli ešte založiť okná, takže budova bola uzavretá – nefúkalo do nej, nepršalo, nesnežilo,” povedal s tým, že v tomto období budú pokračovať v interiérových prácach a úprave fasády. „Miestnosť spoločenskej sály je už vybavená schodiskom. Začali sme realizovať aj podlahy či kanalizačné a vodovodné rozvody. Potrebné sú ešte elektroinštalácia a kúrenie, následne sa budú robiť omietky,” spresnil.

Medvec pripomenul, že s rekonštrukciou začali v roku, ktorý bol poznamenaný koronakrízou. „Našťastie, nám to túto stavbu príliš neovplyvnilo. Práve to obdobie pandémie využívame na to, že sa môžeme stavebne realizovať na danom objekte. Teraz ani nie je dopyt po týchto priestoroch, keďže nie sú povolené žiadne kultúrne podujatia. Máme časový priestor na prípravu, keď sa raz dostaneme z tejto koronakrízy,” dodal. Minulý rok, keď dočasne došlo k uvoľneniu protiepidemických opatrení, sa obci podarilo zorganizovať maliarsky plenér. Umelecké diela, ktoré počas neho vznikli, však už na vernisáži v týchto priestoroch verejnosti nestihli predstaviť. „Čakajú v sklade na to, kedy ich budeme môcť slávnostne prezentovať,” doplnil.

Vynovený niekdajší mlyn má kompenzovať chýbajúci kultúrny dom v obci. Tá si na obnovu budovy vzala investičný úver vo výške 130 000 eur. Ďalších 30 000 eur získali v rámci podpory najmenej rozvinutých okresov. Súčasťou zrekonštruovanej stavby má byť aj muzeálna časť zameraná na históriu a tradíciu mlynárskeho remesla. O financie na jej zriadenie i opravu technologických častí mlyna sa uchádzali i prostredníctvom výzvy Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita, no neúspešne. Uchádzať sa chcú o ďalšie externé zdroje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
Dolné Zelenice po 30 rokoch znovu otvárajú kultúrny dom
Po 30 rokoch vrátili v obci Dolné Zelenice pri Hlohovci pôvodnú náplň miestnemu kultúrnemu domu. Ako uviedla starostka Dagmar Jakubcová, na rekonštrukciu použili 248 000 eur z grantu ministerstva životného prostredia a 110 000 eur pridala samospráva.
viac
30.01.2023
Rekonštrukcia bývalého mlyna je v záverečnej fáze
Rekonštrukcia budovy bývalého vodného mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie je v záverečnej fáze.
viac
29.03.2023
V Dlhej nad Oravou zrekonštruovali priestory kultúrneho domu
Priestory kultúrneho domu v Dlhej nad Oravou v okrese Dolný Kubín v uplynulom období zrekonštruovali. Počas prác obnovili aj javisko a jeho technológiu za 39 000 eur.
viac
10.06.2023
V obnovenom mlyne priblížia návštevníkom výrobu chleba
Zrekonštruovaný starý vodný mlyn slávnostne sprístupnili v sobotu v obci Kostoľany nad Hornádom. Jeho priestory budú po novom slúžiť v prospech prezentácie umenia a kultúry a priblížia návštevníkom, ako sa v minulosti spracovávalo zrno a vyrábal chlieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %