Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.02.2020 01:25

Obec Rovňany získala od vlády na obnovu kultúrneho domu 47 000 eur


Na snímke kultúrny dom v Rovňanoch v okrese Poltár. Snímka zdroj: (tasr).


Kultúrny dom v Rovňanoch v okrese Poltár, v ktorom sídli aj obecný úrad a knižnica, v súčasnosti obnovujú. Obec na to získala príspevok od vlády SR, ktorý kabinet prerozdeľoval pri svojom vlaňajšom výjazdovom zasadaní v Kokave nad Rimavicou.


„Dostali sme vtedy 47 000 eur, čo pre takú obec ako sme my, znamená veľa. Náš ročný rozpočet je totiž len asi 60 000 eur,” povedala starostka Jana Cabanová. Z vládnej "injekcie" sa má obnoviť priečelie viac ako 60-ročného kultúrneho domu a natrieť sa má aj jeho plechová strecha.      

Obec sa objekt, ktorý je dôležitý pre spolkovú a komunitnú činnosť, snaží takto postupne obnovovať. Už predtým vymenila na budove okná a dvere, čiastočne vynovila aj interiér. „Vlani sme v náklade asi 18 000 eur zrekonštruovali aj vedľa stojacu, roky nevyužívanú budovu a zriadili v nej posilňovňu pre mládež a miesto pre voľnočasové aktivity seniorov,” pripomenula starostka. Ako dodala, v najbližšom čase by ale ešte potrebovali peniaze na obnovu jedinej obcou spravovanej miestnej komunikácie.      

Prvá písomná zmienky o obci Rovňany pochádza z roku 1264. Obyvatelia sa v stredoveku zaoberali najmä poľnohospodárstvom a boli to tiež zruční stolári, čo nakoniec odzrkadľuje aj erb obce. Začiatkom 50. rokov 20. storočia tam bola založená Výskumná ovocinárska stanica. Dobré výsledky dosiahla hlavne vo výrobe syra a vlny. Rovňany sú tiež známe jednou z najväčších gaštaníc na Slovensku. V súčasnosti majú približne 250 obyvateľov. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
05.01.2018
V Krupine chcú odovzdať obnovený Dom služieb aj mestský úrad
Prioritou vedenia mesta Krupina v tomto roku je obnova budov, miestnych komunikácii a tiež revitalizácia športovísk. K najväčším investíciám patrí rekonštrukcia Domu služieb, s ktorou sa začalo už vlani v lete.
viac
16.03.2021
Obec pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého mlyna
Obec Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého vodného mlyna, koronakríza práce neovplyvnila. Povedal to starosta obce Anton Medvec. Doposiaľ chátrajúce priestory majú slúžiť na kultúrno-spoločenské účely.
viac
05.08.2022
V obci obnovujú kultúrny dom s obecným úradom a poštou
V obci Horné Hámre v okrese Žarnovica obnovujú kultúrny dom, v ktorom sídli aj obecný úrad, pošta a hostinec. Poslednou väčšou rekonštrukciou objekt prešiel v druhej polovici 70. rokov uplynulého storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %