Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.08.2021 03:15

Obec stavia desiaty vodozádržný prvok, vysadí tiež 120 stromov


Na snímke z 20. augusta 2021 priestranstvo pri kultúrnom dome v obci Kladzany s ďažďovými záhradami. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Kladzany vo Vranovskom okrese stavia desiaty vodozádržný prvok na svojom území.


Projekt ďalšej dažďovej záhrady v obci, ktorú pre jej modro-zelenú infraštruktúru vlani navštívila i prezidentka Zuzana Čaputová, podporila v Programe obnovy dediny 2021 Slovenská agentúra životného prostredia sumou 5000 eur. Vďaka úspechu v hlasovaní na sociálnych sieťach pribudne v katastri obce v rámci projektu Zelené oázy Nadácie Ekopolis aj 120 stromov.

„Vodozádržnými opatreniami v intraviláne obce sa zaoberáme už päť - šesť rokov. Niektoré sme robili bez projektovej prípravy, takpovediac 'na kolene', niečo sme sa naučili, získali skúsenosti,” povedal starosta obce Daniel Lorinc s tým, že keďže sa im tento rok podarilo získať kontakt na projektanta, ktorý sa podobnými projektmi zaoberá, nechali si po prvý raz vypracovať aj profesionálnu projektovú dokumentáciu. Obec za ňu zaplatila 1200 eur z vlastného rozpočtu, spolufinancovať podobnou sumou bude i samotnú výstavbu.

Prípravné práce na dažďovej záhrade, ktorá zužitkuje zrážkovú vodu zo strechy hasičskej zbrojnice, začala obec v apríli, stavba by mala byť hotová do októbra. V areáli pri kultúrnom dome tak budú mať už štvrtú dažďovú záhradu, v extraviláne obce majú ďalšie dve a okrem nich štyri ďalšie vodozádržné prvky. V kanalizácii nekončí zrážková voda z budovy kultúrneho domu, materskej a základnej školy. „Postupne sme zistili, že vodozádržné opatrenia nielen pomáhajú udržať vodu v krajine, ale pomáhajú aj proti dôsledkom klimatických zmien, a ako povedala prezidentka pri minuloročnej návšteve, môžu byť aj estetizujúcim prvkom,” vyjadril sa s tým, že miestnym sa jazierka začali páčiť najmä po tom, keď do nich dali ryby. Niekoľkí sa obcou nechali inšpirovať i sami a jazierka postavili na svojich pozemkoch.

Jeden z tohtoročných nominantov na titul Dedina roka bude už v septembri realizovať aj projekt Za živý kataster obce Kladzany. Keďže má obec vypracovaný generel zelene, Lorinc má o druhoch spolu 120 stromov, ktoré budú vďaka finančnej podpore Nadácie Ekopolis vysádzať, konkrétnu predstavu. „Vychádzame z pôvodných miestnych druhov, takže to budú duby, javory, ale aj nejaké ovocné stromy,” priblížil.

Výsadbu plánujú realizovať najmä v oddychových zónach, ktoré vznikli na miestach čiernych skládok. Podľa Lorinca je práve premena čiernych skládok na kultivovaný priestor s pravidelnou údržbou spôsobom, ako "bojovať s týmto zlozvykom". „Osvedčilo sa nám to minimálne na piatich miestach v katastri obce,” uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
15.03.2021
Projekt Strom do domu chce ponúknuť Trnavčanom stromy na adoptovanie
Projekt Strom do domu, ktorý plánuje čoskoro odštartovať mesto Trnava, ponúkne Trnavčanom na adoptovanie mestský strom.
viac
10.11.2021
Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ
Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %