Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.05.2020 08:35

Obec začína s výstavbou MŠ pri rómskej osade


Základnú školu plánujú rozšíriť. Snímka zdroj: (mnisek.sk).


S výstavbou materskej školy (MŠ) pri tunajšej rómskej osade začne obec Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica v najbližších dňoch. Ako povedal starosta Ľudovít Kujnisch, momentálne ide o najväčší projekt obce.


Stavenisko odovzdali zhotoviteľovi minulý týždeň. Chceli by tiež rozšíriť základnú školu (ZŠ).

„MŠ bude postavená blízko osady, aby deti nemali ďaleko do škôlky. Predtým boli výhovorky, že si nemajú čo obliecť, obuť, nemá ich kto odviezť a prísť pre ne. Tam to budú mať na skok, myslím si, že ideálne podmienky v novej budove,” povedal s tým, že jej výstavba súvisí aj s avizovaným zavedením povinnej predškolskej dochádzky.

Kapacita MŠ má byť 96 detí. Kujnisch nepredpokladá, že by ju navštevovali aj deti z okolitých obcí. „Teoreticky by mohli, máme tam určitú rezervu, ale na tých 80 percent by bola kapacita využitá už teraz,” povedal.

Projekt je podľa jeho slov dotovaný prostredníctvom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, celkové náklady predstavujú sumu okolo 619 000 eur, z toho podiel obce je okolo 30 000 eur. „Sú to vlastné prostriedky, šetríme na to, pretože stavba je pripravovaná už dlhšie,” dodal. MŠ má byť skolaudovaná najneskôr o rok a pol.

Ďalším projektom, ktorý chce obec zrealizovať, je prístavba k ZŠ. Jej kapacitu plánuje obec rozšíriť o štyri učebne. „Chceme sa prihlásiť do projektu, lenže na to nám treba pripraviť technické projekty a stavebné povolenie, pracujeme na tom, aby sme boli pripravení, ak vyjde výzva,” povedal s tým, že z kapacitných dôvodov už museli niektoré učebne zrušiť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
15.01.2018
V obci Babiná budú deti od septembra chodiť do novej škôlky
V Babinej bude najmenším obyvateľom obce od septembra slúžiť nová materská škola (MŠ). Momentálne sa stavia na mieste pôvodnej budovy MŠ, ktorá pochádzala ešte z konca 19. storočia.
viac
01.06.2020
Rekonštrukciou MŠ na ulici M. Mišíka v Prievidzi sa zvýši jej kapacita
Objekt Materskej školy (MŠ) na Ulici M. Mišíka v Prievidzi kompletne zrekonštruujú. Práce, s ktorými začal dodávateľ v tomto období, majú za cieľ i zvýšenie jej kapacity, po nich by tak malo do MŠ chodiť o 20 detí viac.
viac
10.01.2023
Rozšírenie kapacity MŠ v Budulove je v úvodnej fáze
Práce na rozšírení kapacity materskej školy (MŠ) v mestskej časti Budulov v Moldave nad Bodvou sú v úvodnej fáze. Potvrdila to hovorkyňa mesta Jana Kovácsová. Stavba má byť hotová do novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %