Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.06.2023 10:35

Obec zaviedla poplatok za rozvoj, o bývanie je tu záujem


Ilustračná snímka.


V obci Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom zaviedli nový miestny poplatok za rozvoj vo výške 30 eur za meter štvorcový stavby. Jedným z dôvodov je i záujem o bývanie v obci neďaleko Kremnice, kde sa sťahujú najmä ľudia z väčších miest. Uviedol to starosta obce Juraj Vozár.


"V posledných rokoch pociťujeme určitý stavebný boom. Minulý rok sme mali štyri stavebné povolenia, teraz máme na stole ďalšie," skonštatoval starosta. Ako dodal, miestny poplatok za rozvoj chceli zaviesť už dlhšie, hlavnou myšlienkou je dostať do kasy obce s malým rozpočtom viac financií. Prostriedky chcú ďalej využiť najmä na zveľadenie verejných priestorov.

Všeobecne záväzné nariadenie o miestnom poplatku za rozvoj v obci Kremnické Bane schválilo obecné zastupiteľstvo v apríli, do platnosti vstúpilo začiatkom mája. Poplatok samospráva stanovila na 30 eur za každý meter štvorcový podlahovej plochy nadzemnej časti stavby. Nariadenie platí pre stavby na bývanie, ako aj objekty určené na poľnohospodárstvo, priemysel či skladovanie. Oslobodení od poplatku sú občania, ktorí majú v obci trvalý pobyt dlhšie ako desať rokov.

Financie získané výberom miestneho poplatku za rozvoj chce samospráva investovať do verejných priestorov. Okrem budovania detských ihrísk či športovísk aj na úpravu verejnej zelene, údržbu miestnych komunikácií, parkovacích plôch a verejného osvetlenia. Výšku výnosu z poplatku bude obec zverejňovať na svojej oficiálnej webovej stránke.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2019
Poslanci MsZ v Senici schválili poplatok za rozvoj
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Senici schválili Všeobecne záväzné nariadenie o miestnom poplatku za rozvoj. Poplatok za rozvoj umožňuje mestám a obciam na základe zákona získavať príjmy od investorov a developerov.
viac
02.06.2020
Samosprávy sú pri poplatku za miestny rozvoj opatrné
Uzákonením poplatku za rozvoj sa rozšírili príjmové možnosti samospráv. Z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska však vyplýva, že tento poplatok nesúvisí len so získaním príjmov pre mestá a obce.
viac
15.08.2023
Mesto plánuje zaviesť poplatok za rozvoj
Mesto Prešov plánuje zaviesť poplatok za rozvoj. Ako uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, relevantné komisie mestského zastupiteľstva (MsZ) už prerokovali návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorého súčasťou je zavedenie takéhoto poplatku.
viac
04.01.2024
Mesto Sabinov zaviedlo od nového roka poplatok za rozvoj
Mesto Sabinov zaviedlo od nového roka poplatok za rozvoj. Na poslednom minuloročnom zastupiteľstve ho schválili mestskí poslanci. Radnica o tom informuje na svojej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %