Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.05.2023 11:40

Od júna začne v historickom centre premávať nový turistický vláčik


Snímka zdroj: (Mesto Banská Bstrica).


Do Banskej Bystrice sa po rokoch vracia turistický vláčik, ktorý zatraktívni cestovný ruch nielen v meste, ale aj v jeho okolí.


Ako informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko Jiří Pěč, vyrobili ho v Maďarsku, v dvoch vozňoch prevezie 52 ľudí a je v ňom aj miesto pre invalidov alebo kočík.

Vláčik nazvaný Neusohl Express, ktorý prebral historický názov Banskej Bystrice, začne premávať od júna. Počas hlavnej sezóny v júli a v auguste pôjde denne. V júni a v septembri iba cez víkendy a sviatky. Presné časy jázd zverejnia webové stránky www.centralslovakia.eu a www.visitbanskabystrica.sk. Základným okruhom je historické centrum mesta, vyrazí však aj do sedla pod Pustým hradom vo Zvolene alebo na hrad do Slovenskej Ľupče v prípade rôznych letných podujatí. V pláne je tiež Hronsek a po rekonštrukcii cesty i Špania Dolina.

"Aj napriek nepriaznivej finančnej situácii, v ktorej sa nachádzame, sme dokázali vyčleniť 60 000 eur na realizáciu tohto projektu. Zároveň ide o výsledok dobrej spolupráce s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK), ktorý prispel sumou 30 000 eur, a sumu 10 000 eur investovalo ministerstvo dopravy," zdôraznil primátor Ján Nosko.

"Rozvoj cestovného ruchu má zmysel. Vznikajú nové produkty nielen pre miestnych obyvateľov, ale priťahujú najmä ľudí z okolitých krajov. Zároveň majú z toho úžitok podnikatelia, ktorí sú mimoriadne dôležití pre to, aby sme zachovali život v regióne," konštatoval predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ako dodal Pěč, vláčik bude k dispozícii na objednávky pre skupiny a aj ako doprava na vybrané podujatia. Súčasťou letnej sezóny budú tiež rôzne tematické jazdy, napríklad "pivná tour" po banskobystrických pivovaroch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2017
Nájdite vianočný stromček ukrytý nad banskobystrickou Fončordou!
OOCR Stredné Slovensko a Mesto Banská Bystrica pripravili sviatočnú súťaž, ktorá potrvá do konca roka 2017.
viac
02.06.2020
Letné turistické autobusy sú opäť v akcii
S príchodom novej letnej sezóny a postupne odznievajúcimi obmedzeniami štartuje aj tento rok populárny Cyklobus. Rovnako ako minulú sezónu vás zavezie do obľúbených destinácií v okolí Banskej Bystrice.
viac
13.05.2022
Cyklobusom do 4 lokalít v okolí Banskej Bystrice
Aj tento rok sa môžu priaznivci turistiky a cykloturistiky tešiť na tradičné letné autobusy, ktoré pripravuje oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi. Už najbližšiu sobotu 14. mája začína premávať Cyklobus a Turbus.
viac
23.05.2023
Do mesta pod Urpínom a okolia sa opäť vracia turistický vláčik
Banská Bystrica patrí k obľúbeným a vyhľadávaným mestám na mape Slovenska. V uplynulých rokoch sa podarilo vďaka mnohým projektom zlepšiť ponuku pre obyvateľov, ako aj pre domácich i zahraničných návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %