Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
03.04.2020 08:15

Od piatka 3. apríla bude fungovať „Handlovská linka podpory“


Snímka zdroj: (msú).


Mesto zriaďuje „Handlovskú linku podpory“ zatiaľ dvakrát do týždňa, v prípade potreby bude čas dostupnosti linky upravený. Handlovská linka podpory je zriadená pre zvládnutie záťažových situácií v súvislosti s opatreniami proti šíreniu COVID-19 a ponúka tiež duchovný rozmer.


PhDr. Veronika Cagáňová, vedúca handlovského sociálneho oddelenia, ktorá pripravila celý koncept linky dáva do pozornosti základný cieľ Handlovskej linky podpory: „Predtým ako kontaktujete „Handlovskú linku podpory“ chcem upozorniť na jej základný cieľ, predchádzanie vzniku a zmierňovanie prejavov záťažových situácií, úzkosti, stresu a psychických problémov u občanov objavujúcich sa v súvislosti s mimoriadnou situáciou s COVID-19. Preto žiadame všetkých klientov, ktorí linku využijú, aby si prečítali informácie, čo bude predmetom poradenstva a prevencie.“

Mesto nevstupuje do práce odborníkom v oblasti psychiatrie

Na linke nie je možné vybaviť prípady, ktoré patria do kompetencie iných vyškolených odborníkov, ako je konzultácia pre osoby s akútnym alebo s dekompenzovaným psychiatrickým ochorením, osoby v dlhodobo zložitej sociálnej situácii bez bezprostredného vplyvu okolností súvisiacich so šírením nákazy COVID-19 a osoby vyhrážajúce sa samovraždou alebo konajúce samovraždu.

Handlovská linka podpory je tu pre zvládnutie záťažových situácií a ponúka aj duchovný rozmer

Základnou funkciou je podpora a pomoc obyvateľom mesta Handlová, ktorí sa pre mimoriadne opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 ocitli v kríze a majú otázky týkajúce sa psychického zvládania tejto záťažovej situácie. Odbornými garantmi linky sú psychológ s praxou Mgr. Branislav Ondruška a zástupcovia handlovskej farnosti, ktorí sa rozhodli službu pre mesto vykonávať bezodplatne. Linka bude dostupná dvakrát týždenne, v pracovné dni, počas troch hodín nasledovne:

Handlovská linka podpory 0917 180 547

streda 13.00 h – 16.00 h Zástupcovia katolíckej farnosti sv. Kataríny v Handlovej,

piatok 13.00 h – 16.00 h – psychológ

(mimo týchto hodín bude linka vypnutá)

Linka funguje počas pracovných dní.

 

Základnými princípmi Handlovskej linky podpory sú:

• Anonymita. Do databázy frekvencie využitia linky mesta bude zaznamenaný anonymne vek, pohlavie, počet ľudí v domácnosti.

• Dôvernosť. Hovory nebudú zaznamenávané na žiadne audio-vizuálne médiá.

• Dostupnosť. Hovor z prostredia domova.

• Bezplatnosť. Linka podpory je bezplatnou službou mesta. Volajúci platí iba náklady na svojho telekomunikačného operátora.

• Nezáväznosť. Z komunikácie nebudú vyplývať žiadne záväzky a podmienky.

• Odbornosť. Linku zabezpečuje kvalifikovaný personál.

Materiálne a finančne zabezpečuje linku mesto Handlová poskytnutím samostatnej linky s neobmedzeným volaním a prístupom k internetu, miestnosti a PC.

V platnosti ostávajú tiež dve seniorské linky zriadené príkazom primátorky mesta Silvie Grúberovej zo dňa 13.3.2020. Sú dostupné počas celého týždňa v čase od 8.00 h do 18.00 h, tel.: 0918 325 883 a 0918 325 880 a slúžia seniorom na poradenstvo. Handlovskí seniori majú stále k dispozícií ponuku mesta na zabezpečenie nákupu základných potravín, drogérie a liekov. Objednávky prijíma sociálne odd. mesta každý pracovný deň v čase od 8. 00 h do 11.00 h na tel.: 046 5475 351. Nákupy doručujú zamestnanci sociálneho oddelenia bezplatne a bezkontaktne.

Autor: (Jana PAULÍNYOVÁ, vedúca kancelárie primátorky mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2020
NÚDCH poskytuje psychologickú podporu pre rodičov, ktorí sú doma s deťmi
V aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu a núdzového stavu Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) poskytuje psychologickú pomoc nielen pre svojich zdravotníkov, ale aj pre rodičov, ktorí trávia doma čas so svojimi deťmi.
viac
30.03.2020
Mesto rozdalo stovku rúšok lekárom a plánuje zriadiť „handlovskú rúškobanku“
V piatok 27. marca bolo handlovským lekárom a ich sestrám darovaných mestom Handlová 106 ks základných rúšok. V Handlovej je spolu na území mesta 40 lekárov.
viac
09.04.2020
Zvolen zriadi pre osamelých seniorov linku psychologickej pomoci
Mesto Zvolen prichádza v týchto dňoch s novou pomocou pre osamelých seniorov. Zriadi pre nich linku psychologickej pomoci. Osamelí ľudia, predovšetkým z radov starších Zvolenčanov, ju môžu využívať vždy v utorok a v piatok popoludní.
viac
14.10.2020
Prievidza obnovila informačnú linku pre seniorov o pandémii COVID-19
Samospráva Prievidze obnovila telefonickú linku, na ktorej sa predovšetkým seniori dozvedia informácie o prijatých opatreniach proti zamedzeniu šírenia nového koronavírusu v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %