Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.04.2022 08:25

Odborníci budú skúmať stav a kvalitu životného prostredia v meste


Na archívnej snímke cyklisti na cyklochodníku pred príchodom k cyklomostu od Veľkého Šariša. Snímka zdroj: (tasr).


Najbližších šesť mesiacov bude tím odborníkov skúmať stav a kvalitu životného prostredia Veľkého Šariša a vytvárať odporúčania pre ekologickejšie a udržateľnejšie plánovanie.


Podľa radnice budú prvým mestom na Slovensku, ktoré bude mať dokument o tejto problematike prepojený na ďalšie disciplíny a vypracovaný participatívnym spôsobom, teda so zapojením verejnosti.

Výsledný dokument o Miestnom územnom systéme ekologickej stability s pridanou spoločenskou hodnotou (MÚSES+) ponúkne opatrenia na posilnenie environmentálnych hodnôt mesta.

Ako tvrdí radnica, mesto už dlhšie naráža na problém zvýšenej frekvencie automobilovej dopravy. V bezprostrednej blízkosti mesta sa stavia severný obchvat Prešova, ktorý bol ľuďmi dlho žiadaný, no prináša podľa radnice aj nezamýšľané negatívne dosahy pre lokálnu prírodu. Nezanedbateľnou výzvou je pre samosprávu aj rastúci počet obyvateľstva spojený s rozsiahlou výstavbou domov. Mesto zároveň čelí globálnej klimatickej kríze.

Projekt sa zameriava predovšetkým na prírodu, no neopomína ani turizmus, územný rozvoj a skúsenosti ľudí vo vzťahu k životnému prostrediu a rozvoju mesta a regiónu, pričom zohľadňuje ich potreby a požiadavky. Mesto na projekt vyčlenilo 70.000 eur z celkového rozpočtu na environmentálnu kompenzáciu 1,8 milióna eur.

Na účely spracovania dokumentu bol vytvorený tím odborníkov z oblastí ekológie, geografie, urbanizmu, cestovného ruchu, sociológie a ďalších disciplín. Súčasťou tímu sú aj zástupcovia lokálnych združení a organizácií.

"Cieľom tohto projektu je ponúknuť spôsob, ako sa vyrovnať s vplyvom rýchlostnej cesty a spoločne lepšie žiť. Podariť by sa to malo práve zohľadnením zložitých vzťahov, ktoré sú prítomné medzi krajinou, ľuďmi a mestom a ich integrovaním do systému MÚSES," hovorí vedúca projektu za sekciu participácie a komunikácie s verejnosťou Lýdia Grešáková z občianskeho združenia Spolka.

Verejné začatie projektu sa uskutoční 1. mája počas slávnostného otvorenia sezóny na hrade Šariš. Tím MÚSES+ Veľký Šariš plánuje taktiež realizovať viaceré participatívne aktivity, verejné prezentácie či výstavu. Celkové výsledky projektu budú verejnosti prezentované koncom roka 2022.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
28.03.2017
Témou poslednej Super školy boli ekologické hrozby
V Petržalke 21. marca odznela posledná prednáška v rámci projektu Super škola v tomto školskom roku. Mala názov Šieste vymieranie.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %