Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.01.2023 08:25

Plasty a kovy sa budú zbierať do žltých kontajnerov, červené zmiznú


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystričanov čakajú v tomto roku zmeny v odpadovom hospodárstve. Plasty budú vyhadzovať spoločne s obalmi z kovov a viacvrstvových kombinovaných materiálov - tetrapakov do žltých kontajnerov.


Červené doteraz určené na kovy sa stanú minulosťou. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Samospráva k zmene pristupuje preto, že zálohovanie platné od minulého roka, vytlačilo veľké množstvo PET fliaš a plechoviek, čím kleslo ich množstvo v zberných nádobách.

"V praxi to znamená, že 410 červených nádob s objemom 1100 litrov, určených na kovy, najneskôr do februára trvalo odstránime. Od zavedenej zmeny očakávame zvýšenie efektivity triedeného zberu, zníženie vizuálneho a priestorového zaťaženia a zabezpečenie lepšieho komfortu pre obyvateľov mesta," konštatoval Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu.

Pracovníci zmluvného partnera mesta, spoločnosti Marius Pedersen, už začali s prelepovaním žltých nádob doteraz určených len na plasty a tetrapaky. Nálepky upozorňujú, že už dnes môžu obyvatelia vhadzovať do tohto kontajnera aj kovové obaly, konzervy z potravín, plechovky, kovové vrchnáky a viečka z fliaš a pohárov, drôty, káble, starý riad, železo, oceľ, farebné kovy či kovové rúrky.

Ako Štúber dodal, spoločný zber kovov, plastov a tetrapakov je dodatočne triedený na optickej linke dodávateľa služby vo Zvolene, ktorá prostredníctvom magnetu separuje kovy od plastov.

Všetky potrebné informácie týkajúce sa pravidiel nakladania s komunálnym odpadom vrátane harmonogramov jeho zberu nájdu ľudia v brožúrke Kam s komunálnym odpadom v Banskej Bystrici, ktorú distribuujú počas januára do schránok domácností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2018
Súťaž škôl o najkreatívnejšie využitie odpadov pozná víťazov
Nadácia Ekopolis vyhlásila víťazov celoslovenskej súťaže Daj odpadu druhú šancu. Za najkreatívnejšie nápady ako recyklovať odpady odmenila Základnú školu (ZŠ) Kapa v Žiline, ZŠ Podhorany a ZŠ s materskou školou Lučenec.
viac
19.03.2021
Tradičná jarná akcia Za krajšie mesto je opäť len v rukách občanov
Už po druhý raz muselo mesto Banská Bystrica pre pandémiu nového koronavírusu prerušiť tradičnú, 20 rokov trvajúcu jarnú celomestskú akciu pre obyvateľov panelákov a domov Za krajšie mesto.
viac
02.12.2021
Za 25 rokov eviduje zberný dvor v Radvani 55 000 ton odpadu
Zberný dvor v mestskej časti Radvaň v oblasti nakladania s odpadom na území mesta Banská Bystrica zriadila samospráva pre obyvateľov ešte v novembri 1996.
viac
25.07.2023
Nový systém zberu odpadu z rodinných domov odštartuje v auguste
Na území mesta Banská Bystrica sa od augusta začne s vývozom triedeného zberu komunálneho odpadu v individuálnej bytovej výstavbe (IBV).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %