Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.06.2016 09:00

Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952 000 eur na opravy ciest


Ilustračná snímka: (int.).


Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali pondelňajšie (6. 6.) rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.


Zastupiteľstvo rozdeľovalo vyše 6,83 milióna eur na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy z prebytku rozpočtu a zostatku finančných operácií kraja.      

Ide už o druhú etapu rekonštrukcie ciest, ktoré sú v havarijnom a nevyhovujúcom stave. O prvom kole poslanci rokovali v apríli tohto roku a na obnovu najkritickejších úsekov komunikácií v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC) bolo vyčlenených zhruba 2,7 milióna eur. Vtedy na zasadnutie prišlo aj 25 nespokojných starostov z okresu Rimavská Sobota.      

Poslanci z Rimavskosobotského okresu, spomedzi všetkých 13 okresov kraja, dnes opäť vyjadrili veľkú nespokojnosť. Suma, ktorá bola určená na rekonštrukciu ciest v ich okrese, bola pôvodne 952 000 eur, avšak predkladateľ návrhu, predseda dopravnej komisie Juraj Družbacký, predložil materiál, v ktorom bola uvedená suma ponížená na 772 000 eur, teda o čiastku 180 000 eur určenú na vybudovanie kruhového objazdu v Rimavskej Sobote. A to aj napriek tomu, že v apríli sa poslanecký zbor dohodol, že to, ako sa použije pridelená suma na rekonštrukciu ciest, rozhodnú na základe podkladov BBRSC primárne poslanci za ten-ktorý okres.      

"Niektorí poslanci si to trošku pomýlili a chcú vybudovať nový kruhový objazd, čo nie je možné, rekonštrukcia sa týka ciest v havarijnom alebo nevyhovujúcom stave," konštatoval Družbacký.      

"Na stretnutí s predsedom BBSK a dopravnou komisiou sme sa dohodli, že okres Rimavská Sobota dostane na rekonštrukciu 952 000 eur. Máme najhustejšiu cestnú sieť v rámci BBSK, čo je 409,8 kilometra. A stiahli nám 180 000 eur bez vysvetlenia, a to aj napriek tomu, že sa všetci šiesti krajskí poslanci z nášho okresu na tom dohodli. Dohody neplatia? Máme totálne rozbité cesty a budeme trvať na tom, aby sa dohody dodržiavali," reagoval poslanec, primátor Rimavskej Soboty, Jozef Šimko.      

Predseda BBSK Marian Kotleba mu na zasadnutí dal za pravdu slovami: "Ja si dohody ctím. Chápem, že sa poslanci za Rimavskú Sobotu cítia podvedení a zdá sa mi to nefér. Rokovania boli dlhé a neboli ľahké." Ako uviedol, uznesenie v predkladanom znení, kde okresu Rimavská Sobota boli ponížené financie na opravu ciest, by nepodpísal.      

Primátor Rimavskej Soboty Šimko napokon po dnešnom rokovaní odchádzal domov spokojný. Zastupiteľstvo BBSK v rámci bodu, ktorý sa týkal zmeny rozpočtu, im schválilo 180 000 eur a ako dodal, bude aj kruhový objazd.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Prešovskí poslanci schválili 2,5 milióna eur na opravy komunikácií
V Prešove v tomto roku preinvestujú na údržbu a komplexnú rekonštrukciu miestnych komunikácií zhruba 2,5 milióna eur. Pôvodný návrh predpokladal náklady v objeme 1,8 milióna eur. Niektorí poslanci navrhli ďalšie cesty a chodníky na opravy, čím sa zvýšili pôvodne plánované náklady o 700 000 eur.
viac
14.08.2020
Poslanci schválili na opravu cesty na Prednú Horu 15 mil. eur z úveru
Na opravu poškodenej cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou v okrese Revúca môže Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) využiť 15 miliónov eur z už schváleného úveru.
viac
26.09.2020
Turisti majú novú atrakciu, náučný chodník Po stopách Maginhradu
Turisti, ktorí zavítajú do okresu Rimavská Sobota, sa môžu tešiť na novú turistickú atrakciu. Od rybníka vo Vyšnom Skálniku sa už vydajú po novom náučnom chodníku, ktorým sa dostanú po 16 metrov vysokú rozhľadňu na vrchole Maginhradu.
viac
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %