Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.07.2022 11:40

Po trávach sa najvýznamnejšími alergénmi leta stanú ambrózia a palina


Ambrózia.


V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých so slabšie alergizujúcim peľom rastlín z čeľade pŕhľavovitých.


Sezóna najsilnejšieho alergénu tohto obdobia – tráv z čeľade lipnicovitých, stále pokračuje, ale aj vzhľadom na veľké sucho sa peľ na väčšine územia vyskytuje v nižších koncentráciách ako po iné roky. Konštatovala to Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Podľa nej monitorovacie stanice v Bratislave, Košiciach, Nitre a v Trnave zachytili prvý peľ ambrózie a paliny, ktoré sa stanú po trávach najvýznamnejšími alergénmi leta. Peľ bylín - najmä skorocelu - dosahoval stredné denné koncentrácie na väčšine územia. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval i peľ gaštana, bazy, lipy, pajaseňa či štiavu.

Sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú najsilnejším a najvýznamnejším alergénom týchto týždňov, pokračuje. Peľ tráv spolu so slabšie alergizujúcou pŕhľavou bude mať dominantné zastúpenie v ovzduší aj v nasledujúcich dňoch. Palina a ambrózia bude postupne pribúdať v chladnejších oblastiach Slovenska.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2022
Alergikov v týchto dňoch potrápi peľ tráv na celom území Slovenska
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých spolu s peľom tráv z čeľade lipnicovitých.
viac
12.08.2022
Najsilnejšími alergénmi tohto týždňa sú palina a invázna ambrózia
Dominantné zastúpenie v ovzduší si udržiava peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
02.09.2022
Peľ inváznej ambrózie zostane počas septembra najsilnejším alergénom
Hoci denné koncentrácie peľu paliny v ovzduší majú klesajúcu tendenciu, naplno sa rozbehla peľová sezóna ambrózie, ktorá v tomto období zvyčajne dosahuje prvý vrchol.
viac
16.09.2022
V uplynulých dňoch v ovzduší kulminoval peľ ambrózie, postupne klesá
Peľ silného alergénu, inváznej ambrózie, dominoval v uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska. Sprevádzaný bol veľmi nízkymi dennými koncentráciami peľu paliny a strednými koncentráciami peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %