Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.05.2018 12:33

Pomník plukovníka S. Sekurisa znovuodhalia na novom dôstojnom mieste


Snímka zdroj: Mesto Brezno


Pomník majora Samuela Sekurisa, ktorý pôsobil od začiatku roka 1944 ako veliteľ oddielu delostreleckého pluku povstaleckej armády v Brezne a zohral významnú úlohu počas Slovenského národného povstania, bol pred očami verejnosti dlhé roky skrytý.


Nachádzal sa v areáli bývalých kasární, ktoré pred časom kúpil súkromný investor. Aby sa táto významná pamiatka na človeka, ktorý zahynul v koncentračnom tábore Mauthausen, zachovala, muselo zakročiť mesto. To našlo pre pomník dôstojný priestor na Ulici Československej armády v Brezne, kde bude prístupný všetkým občanom. Informuje o tom brezniansky magistrát na svojom webe.

Podľa primátora Tomáša Abela už dlhšie sa zaoberali otázkou, kde Sekurisov pomník po zmene vlastníka kasární premiestniť.       

"Keďže sme nenašli zhodu s investorom, ktorý predmetné pozemky pred niekoľkými rokmi kúpil, a už sme nechceli ďalej čakať, pretože pamätník je značne poškodený a ďalšie odkladanie by mohlo spôsobiť, že by bol úplne zničený, rozhodli sme sa prevziať iniciatívu a našli sme vhodné pozemky vo vlastníctve mesta, kde by mohol stáť," priblížil Abel s tým, že rozhodnutie napokon padlo na Ulicu Československej armády.       

"Umiestnenie pamätníka je na dlhú polemiku, kde áno, kde nie. Považujem toto nové miesto v širšom centre mesta za najlepšie možné, ktoré prichádzalo do úvahy. Keď bol pamätník v objekte kasární, nebol bežne prístupný občanom a návštevníkom. Teraz bude viac na očiach, a tak sa môžu kedykoľvek pristaviť a venovať tichú spomienku plukovníkovi in memoriam Samuelovi Sekurisovi, položiť kytičku kvetov či zapáliť sviečku," doplnil Vladimír Neupauer, predseda Rady klubu generála Goliana Brezno Zväzu vojakov SR.       

Po osadení pomníka na novom mieste samospráva plánuje zušľachtiť i jeho okolie a vybudovať nový prístupový chodník.       

"Pamätník bude znovuodhalený pri príležitosti osláv 80. výročia príchodu Hrubého delostreleckého pluku 101 do posádky Brezno z posádky Praha a 60. výročia príchodu 49. delostreleckého pluku do posádky Brezno z posádky Košice, ktoré si budeme pripomínať 25. mája v rámci Dní mesta Brezna. Predstaviteľom mesta patrí poďakovanie za vytvorenie priestoru na tieto oslavy a zabezpečenie osadenia pomníka na novom mieste," zdôraznil Neupauer.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2018
Pokračovanie výstavby obchvatu Brezna je na dobrej ceste
Minister dopravy Arpád Érsek listom informoval primátora Brezna o pokračovaní v príprave prvého úseku druhej etapy obchvatu mesta. Zabezpečené sú už všetky stupne projektovej dokumentácie.
viac
06.12.2018
Horehronské múzeum otvorilo tradičnú predajnú vianočnú výstavu
Niekoľkoročná tradícia vianočných výstav v Horehronskom múzeu v Brezne pokračuje aj tento rok usporiadaním predajnej výstavy Čaro a krása Vianoc.
viac
12.04.2019
Občianske hliadky sa osvedčili, k šiestim členom pribudnú ďalší štyria
Projekt Občianskej poriadkovej služby sa v horehronskej metropole Brezno osvedčil. Samospráva v ňom nielenže bude pokračovať, ale dokonca zvýši súčasný stav, čo jej umožní dotácia vo výške viac ako 230-tis. eur z ministerstva vnútra.
viac
06.11.2023
Obnovujú pomník pri letisku v Rohoznej, počas SNP tam umučili 31 ľudí
Mesto Brezno obnovuje pri letisku v miestnej časti Rohozná pietne miesto venované na počesť umučených ľudí počas Slovenského národného povstania (SNP). Fašistické vojská tam chladnokrvne popravili 31 civilistov, najstaršia obeť mala 80 rokov a najmladšia iba šesť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %