Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.01.2022 09:30

Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko


Logo súťaže.


V októbri 2021 Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vyhlásilo jubilejný, v poradí už 30. ročník celoslovenskej literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou. Rád píšeš? Rád slohuješ? Rád vymýšľaš príbehy či skladáš básne? Potom je práve pre teba určená táto literárna súťaž.


KTO SA MOŽE ZAPOJIŤ?

Žiaci všetkých typov a druhov základných a stredných škôl zo Slovenska, ale aj deti zahraničných Slovákov.

AKO SA ZAPOJIŤ?

Napíšeš prácu (napríklad rozprávku, príbeh, úvahu, poviedku, novelu, báseň vo veršoch, báseň bez veršov či divadelnú hru). Žáner nie je obmedzený, hlavne, aby to bolo Tebou vytvorené a od srdca.

NA AKÚ TÉMU?

To už vieš! Je to v logu súťaže: prečo máš rád slovenčinu, prečo máš rád Slovensko. Ako vnímaš Slovensko, čo máš rád, čo rád robíš cez prázdniny, ako sa rád rozprávaš so svojou starou mamou, starým tatom v ich nárečí, aké miesta na Slovensku rád objavuješ, kam rád chodíš; kde vidíš Slovensko o pár rokov; ako by Slovensko mohlo byť krajšie; a čo naša reč? Čo sa Ti na nej páči, ako by si Slovensko prezentoval v zahraničí... Opíš, povedz, rozpovedz nám o svojom vzťahu k Slovensku a k slovenčine – jazyku nášmu „prekrásňe ustrojenému, lahkotvorivému, v tvorivosti rozmaňitému a v zvukach jadrnému.“ (Tak už o nej hovoril Ľudovít Štúr a taká naozaj slovenčina aj je.)

DOKEDY?

Súťažnú prácu odovzdaj najneskôr do 12. januára 2022 svojej pani učiteľke/pánovi učiteľovi slovenčiny na svojej základnej alebo strednej škole. Učitelia ju pošlú do 15. januára 2022 (uzávierka súťažných prác) na adresu: Štátny pedagogický ústav, Pluhová 8, 820 00 Bratislava, heslo na obálke: PREČO MÁM RÁD SLOVENČINU, PREČO MÁM RÁD SLOVENSKO.

KOĽKOKRÁT?

Priprav si 4 výtlačky svojej tvorivo napísanej práce.

NA POČÍTAČI?

Tvoju prácu Ti pomôže prepísať do počítača pani učiteľka, rodičia, starí rodičia, starší brat alebo sestra. Prihláška vo worde (môžeš si ju stiahnuť do počítača) sa nachádza na webovom sídle: https://www.statpedu.sk/sk/sutaze/preco-mam-rad-slovencinu-preco-mam-rad-slovensko/

AKÉ SÚ CENY?

Môžeš vyhrať dve voľné vstupenky do rozprávkovej dediny Habakuky (na Donovaloch) postavenej na motívy slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského – zoberieš aj niekoho so sebou; predplatné časopisu Slniečko; zaujímavé knihy. Dostaneš aj diplom, Tvoja práca bude uverejnená v zborníku víťazných prác a stretneš sa aj so spisovateľmi na slávnostnom odovzdávaní cien v Nových Zámkoch v máji 2022.

POTREBUJEŠ ĎALŠIE INFORMÁCIE?

Navštív webové sídlo Ministerstva kultúry SR: www.culture.gov.sk alebo priamo zadaj do vyhľadávača: http://www.culture.gov.sk/posobnost-ministerstva/statny-jazyk/sutaz-preco-mam-rad-slovencinu.

SÚŤAŽ ORGANIZUJÚ:

• Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky,

• Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky,

• Štátny pedagogický ústav,

• Vydavateľstvo SPN – Mladé letá,

• Matica slovenská,

• Vydavateľstvo Matice slovenskej,

• Spolok slovenských spisovateľov,

• Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied,

• Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Autor: (MK SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2019
Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
Rád píšeš? Rád slohuješ? Rád vymýšľaš? Potom je práve pre Teba určená súťaž. Zapoj sa do 28. ročníka celoslovenskej súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko.
viac
22.09.2020
Kampaň Do školy na bicykli
Včerajším dňom začala dvojtýždňová kampaň, ktorej cieľom je motivovať deti a ich rodičov, aby vyskúšali ísť do školy inak, ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Kampaň organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
14.11.2020
Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
Rád píšeš? Rád slohuješ? Rád vymýšľaš? Potom je práve pre Teba určený 29. ročník celoslovenskej súťaže.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %