Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.01.2020 08:05

Predstavenie Zborníka z piateho ročníka stretnutia priateľov regionálnej históri


Ilustračný výrez plagátu


Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo koncom roka 2019 v poradí už piaty Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.


Zakladateľom združenia, ktoré každoročne usporadúva odborné stretnutia, je znalec miestnej histórie, spoluautor niekoľkých regionálnych publikácií a bloger Mišo Šesták. Miestom podujatí bývala novohradská obec Hradište, ale jeho posledný ročník sa z kapacitných dôvodov uskutočnil v Lučenci. V réžii OZ sa uskutočňujú rôzne aktivity, zamerané na zmapovanie, zviditeľnenie a popularizáciu bohatej histórie Novohradu. Jedným z výsledkov jeho činnosti sú popri ďalších publikáciách hlavne zborníky, v ktorých editor sústreďuje štúdie a príspevky odborníkov z oblasti histórie, archeológie, etnografie, dejín umenia, ľudových zvykov a tradícií, osídlenia, cirkvi, priemyslu a iných tematických oblastí.

Zborník z piateho ročníka tohto stretnutia bude širokej verejnosti prezentovaný počas besied uskutočnených v mestách a obciach Novohradu a blízkeho okolia. Vo Fiľakove ho predstaví jeho editor, Mišo Šesták, dňa 30. januára 2020, o 17:00 hodine v Mestskej knižnici. Prezentáciu bude sprevádzať prednáška Márie Adamovej s názvom „Lučenec v plameňoch strachu a hrôzy“, tematicky sa viažuca k jej knihe s rovnomenným názvom, ako aj prednáška Gábora Illésa o fiľakovských rómskych hudobníkoch a kapelách. Publikácia vyšla s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja, a bude bezplatne distribuovaná predovšetkým na týchto besedách. Organizátori srdečne očakávajú všetkých milovníkov regionálnej histórie.

Autor: (ts-hradné múzeum vo Fiľakove)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
18.01.2019
Zborník zo štvrtého ročníka stretnutia priateľov regionálnej histórie
Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo v novembri 2018 v poradí už tretí Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.
viac
14.05.2019
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove už po dvanásty krát
Už po dvanásty krát sa Hradné múzeum vo Fiľakove zapája do celoeurópskej iniciatívy Noc múzeí a galérií. Podujatie s bohatým programom sa uskutoční 18. mája 2019.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %